january, 2019

jan10:00apr(apr 22)20:00I.V.L. K.1 Kurki - Järvisen laatikko

Näyttelyssä tarkastellaan Ilmailuvoimien lentokonetehtaan ensimmäisten toimintavuosien historiaa, I.V.L. K.1 Kurki -lentokoneen rakennuksen kehitystä Suomessa ja Kurjen entisöintiä nykykuntoonsa. Entisöintityöhön käytettiin noin 4.000 tuntia.

Vuonna 1927 Ilmailuvoimien lentokonetehtaalla Suomenlinnassa valmistunut urheilu-, matkailu- ja harrastuskoneen entisöinti on valmistunut, ja kone on näytteillä Suomen Ilmailumuseon välihallissa 18.12.2018–22.4.2019 museon aukioloaikoina. Näyttely sai jatkoaikaa pääsiäisen yli.

Kurki on näytteillä kokonaisena ensimmäistä kertaa viimeisen lentonsa jälkeen. Viimeisen kerran Kurki lensi 12.9.1927. Kaikkiaan koneella lennettiin 55 koelentoa ja sille kertyi lentoaikaa 13 h 19 min. Kurkea tarjottiin myös ilmavoimille yhteyskoneeksi, mutta tilausta ei syntynyt.

Kurjen entisöinti alkoi Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerhossa 16.4.2016. Tiistaikerholaisten lisäksi osa Suomen Ilmailumuseon henkilökunnasta on osallistunut entisöintityön toteuttamiseen. Museo on tukenut projektia myös työväline- ja materiaalihankinnoin. Näyttelyn jälkeen Kurki palaa Päijät-Hämeen Ilmailumuseoon Vesivehmaalle.

Month Long Event (january)