F/A-18C Hornet

F/A-18C HORNET

Yksi maailman vanhimmista ilmapuolustushaaroista

Ilma-aseen kehitys muutti sodankäynnin luonnetta 1900-luvulla. Vastaitsenäistyneen Suomen puolustusvoimienkin alaisuuteen perustettiin lentojoukot jo vuonna 1918 – yksi maailman vanhimmista ilmapuolustushaaroista viettää ensi vuonna omaa satavuotisjuhlaansa. Aselajin nimeksi vakiintui vuodesta 1919 virallisesti ilmailuvoimat, ja vuodesta 1928 alkaen puolustushaaraa on kutsuttu Suomen ilmavoimiksi.

Suomen ilmavoimien historia juontaa juurensa Suomen sisällissotaan. Ruotsalainen aatelismies ja seikkailija, kreivi Eric von Rosen lahjoitti valkoiselle armeijalle palveluskäyttöön Thulin D -tyyppisen lentokoneen. Kone luovutettiin 6.3.1918, jota pidetään ilmavoimien perustamispäivänä. Ilmavoimien vuosipäivää vietetään edelleen 6.3.

Nykyään ilmavoimat vastaa Suomen ilmapuolustuksesta ja alueellisesta koskemattomuudesta, sekä osallistuu tarvittaessa kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin. Ilmavoimien päätukikohdat sijaitsevat Rovaniemellä, Kuopion Rissalassa, PIrkkalassa ja Jyväskylän Tikkakoskella. Ilmavoimissa työskentelee yli 2000 sotilas- ja siviilihenkilöä, ja puolustushaara kouluttaa vuosittain noin 1300 varusmiestä.

Ilmavoimilla on ollut suuri vaikutus suomalaisen ilmailun kehittymiseen myös laajemmassa mittakaavassa. Itsenäisyyden alkuvuosina ilmailuvoimat oli ainoa ammattimaisesti ilmailua harjoittanut organisaatio Suomessa, ja aselajin johtohenkilöt vaikuttivat myös kaupallisen ilmailun ja yleisilmailun kehitykseen. Ilmailuvoimat oli muun muassa 1930-luvun vaihteeseen saakka ainoa lentäjäkoulutusta järjestänyt taho – esimerkiksi Aeron (nykyisen Finnairin) liikennelentäjillä oli käytännössä 1950-luvulle saakka kaikilla sotilaslentäjätausta.

Boeing F/A-18 C/D Hornet – ilmavoimien päähävittäjä vuodesta 1992

Suomen Ilmavoimien nykyinen päähävittäjä on amerikkalaisvalmisteinen Boeingin (aiemmin McDonnell-Douglasin) valmistama F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä. 1980-luvulla kehitetty hävittäjä suunniteltiin alun perin Yhdysvaltojen laivaston käyttöön. Konetyyppi valittiin ruotsalaisten Saab 35 Draken- ja neuvostoliittolaisten MiG 21 bis -hävittäjälentokoneiden korvaajaksi Suomen ilmavoimilla vuonna 1992 – konetyyppi voitti tarjouskilpailussa ruotsalaiset, ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset kilpailijansa. Valtaosa ilmavoimien F-18 -koneista on kokoonpantu Suomessa, Patria Oyj:n tehtaalla.

Ilmavoimilla on nykyään käytössään 62 Hornet -hävittäjää, 55 yksipaikkaista F/A-18 C -tyyppiä ja seitsemän kaksipaikkaista D-tyyppiä. Hävittäjätyypin elinkaaren on arvioitu kestävän 2020 -luvulle.

Yhteistyökumppanimme:

Vantaa
finavia-p
sek-p
sil-p
finnair_logo-blue_p
saab_logo_p