
Aikamatka: Malmi
- Posted by Tapio Juutinen
- On 03.01.2020
- 1 Comments
- Malmi ilmailee 2015
Tervetuloa aikamatkalle Malmin lentokentän historiaan. Malmin lentokenttä on ollut viime vuosiin saakka Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä ja maan tärkein ilmailun koulutus- ja harrastuskeskus.
Helsinki-Malmin lentokentän, sittemmin lentopaikan, viimeisiä vuosia ovat varjostaneet Helsingin kaupungin aikeet sulkea historiallinen lentokenttä ja muuttaa sen valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö asuinalueeksi.
2020-luvun koittaessa eletäänkin vuonna 1936 lentoliikenteelle avatun lentokentän tähän asti voimakkaimpia kohtalonhetkiä. Kuten olemme saaneet viestimistä lukea, Helsingin kaupunki irtisanoi Malmin lentokenttäyhdistys ry:n kanssa tekemänsä valvomatonta lentopaikkaa koskevan maanvuokrasopimuksen päättymään 31.12.2019.
Lentotoiminta Malmin lentokentällä on kuitenkin jatkunut vuodenvaihteen jälkeen normaalisti. Malmin lentokenttäyhdistys on saattanut vireille vuokrasopimusta koskevan riita-asian Helsingin kaupunkia vastaan Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeusprosessin johdosta Traficom on päättänyt toistaiseksi pitää lentopaikan pitoluvan ennallaan.
Vastakkain ovat ilmailun kulttuuriperintö ja toimintaympäristö sekä kaupungin asuinrakentamisen tarpeet. Kulttuuriorganisaatioiden toimesta Malmin lentokenttä on noteerattu rakennusten ja autenttisuutensa vuoksi korkealle. Se esiintyy Museoviraston RKY-luettelossa ja sen ovat nostaneet merkitykseltään esiin myös World Monuments Fund ja Europa Nostra.
Malmin toimintakulttuuri on ollut monimuotoista ja lentoaseman eri merkitykset on lisätty hiljattain myös Elävän perinnön wikiluetteloon. Elävää kulttuuriperintöämme tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta ja Malmi on nostettu esiin lentoasemalla toimivien yhteisöjen toimesta.
Malmin merkitys näkyy verkkoaineistoissa
Mutta mistä elementeistä Malmin merkitys kotimaisessa ilmailussa oikein koostuu – ja kuinka tietoon pääsee sujuvasti käsiksi?
Lentokentästä on kirjoitettu vuosien varrella lukuisia kirjoja ja artikkeleita eri viestimiin – sekä tehty lukuisia selvityksiä paitsi ilmailuorganisaatioiden, myös muiden tahojen toimesta.
Julkaisujen lisäksi lentokentän toiminnasta on syntynyt reilun 80 vuoden aikana valtaisa määrä dokumentteja ja valokuvia, joihin pääsee tutustumaan ennen muuta muistiorganisaatioissa.
Luonnollisesti Malmin lentokentän historiaa sivutaan myös Ilmailumuseon perusnäyttelyssä – jo pelkästään kentällä operoineiden liikenne- ja yleisilmailukoneiden näkökulmasta.
Lentokentän vivahteikkaaseen historiaan pääsee kuitenkin tutustumaan myös verkkoselaimesta ja vaikkapa älypuhelimesta käsin. Seuraavassa vinkkejä helposti saavutettavissa olevan tiedon äärelle.
Malmin menneisyys kuvissa
Junkers Ju 52, Luftwaffe, Valvontakomissio, Armi Kuusela, Aeron Ilmailuopisto, Wihurin Lentohuolto. Lentokentän historia on monivaiheinen ja värikäs.
Muistiorganisaatioiden yhteisestä Finna-käyttäjäportaalista löytyy kaikkiaan yli 400 kuvaa lentoaseman synnystä aina lähelle nykypäivää saakka. Kuviin pääset käsiksi esimerkiksi tästä.
Otokset koostuvat sekä museoiden, kuvatoimistojen, Puolustusvoimien että harrastajakuvaajien tuottamasta materiaalista. Suurin osa on käytettävissä avoimen datan periaatteilla vapaasti. Museot ovat antaneet omat ohjeensa lähdeviitteiden merkitsemiseen esimerkiksi verkkokäytössä.

Lentoliikenteen historiaa: aikataulut
Nykyisen lentoliikenteen ilmastokuormitukseen keskittyvän keskustelun aikana voi olla vaikeaa nähdä, että Malmin lentokentän synnyn aikoihin lentokone nähtiin tulevaisuuden toivorikkaana ja eri kansoja yhdistävänä liikennemuotona.
Vaikka jokaisella suomalaisella oli mahdollisuus lentää periaatteessa jo ennen talvisotaa, ovat vasta viimeiset vuosikymmenet lentoliikenteen vapauttamisen myötä saattaneet lentomatkustamisen melko arkipäiväiseksi tavaksi liikkua.
Helsingin lentoasema oli vuosina 1936-1952, sota-aikaa ja valvontakomission miehitystä lukuun ottamatta, kotimaisen lentoliikenteen solmukohta ja portti maailmalle. Ilmailumuseo on digitoinut verkkoon Aero Oy:n lentoaikataulut kyseisiltä vuosilta.
Kuinka paljon maksoi lentolippu Helsingistä Tukholmaan vuonna 1938? Montako kertaa viikossa Aero lensi Kemiin vuonna 1947? Vastaukset löytyvät oheisen linkin takaa!

Lentoasemarakennusten piirustukset

Tärkein asiakirjallinen arkistomateriaali lentokentän liikennealueisiin, asematasoon ja toimintaan liittyen sijaitsee Kansallisarkistossa, jonne asiakirjoja on tallentunut vuosikymmenien mittaan arkistolain nojalla. Viime vuosina Kansallisarkisto on digitoitunut useita mielenkiintoisia lähdesarjoja kaikkien netinkäyttäjien saataville.
Lentoaseman hermokeskus, päärakennus, edustaa 1930-luvun rakennushallituksen toteuttamaa funktionaalista, tarkoituksenmukaista rakentamista ja oli ajalla kotimaisen suunnittelun moderni näyteikkuna Suomeen tulleille lentomatkustajille. Rakennushallituksen arkistosta löytyy sekä hallintorakennuksen (linkit 1 ja 2) että lentokonehallin alkuperäisiä piirustuksia.
Helsingin päivitetyssä asemakaavassa lentoasemarakennus, lentokonehalli ja autohalli suojellaan kaupunkikuvallisesti, rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaina rakennuksina.
Lentoliikennepäiväkirjoja
Haluatko tarkastaa vanhat koululentosi ajankohdat 1960-luvulta? Lentokentän operatiiviseen toimintaan liittyen keskeinen resurssi on ilmailuhallinnon arkisto, jota karttui jo ennen toista maailmansotaa Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön alaisuudessa.
Digitaaliarkistosta löytyy erityinen Helsinki-Malmin lentoaseman arkisto, johon lukeutuvat mm. lennonvarmistukseen, -turvallisuuteen ja operatiiviseen lentotoimintaan keskittyvä kirjeistö sekä lentoliikennepäiväkirjat vuosilta 1942-1981.
Ajallisesti uudempi ja henkilötietoja sisältävä Kansallisarkiston digiaineisto on käyttörajoitettua ja saatavilla selattavaksi ainoastaan Kansallisarkiston sisäverkosta kirjautumalla. Esimerkiksi Malmilla tapahtuneiden ilmailuonnettomuuksien ja -vaurioiden tutkinta-aineisto on pitkälti suljettu ulkoisesta verkosta. Lisätietoja saatavilla olevista (digitaalisista) asiakirjalähteistä voi kirjoittaa esimerkiksi alhaalla oleviin kommenttikenttiin.

Malmin lentokenttä kartoissa ja ilmakuvissa

Kartat ja ilmakuvat ovat pitkittäistarkastelussa oivallinen lähdeaineisto alueen muuttumisen tutkimiseen. Malmin lentokentän 130 hehtaarin kenttäalueesta vain 17% on kestopäällysteen tai rakennusten peittämää. Kenttäalueeseen kuuluva noin 100 hehtaarin niitty on yksi merkittävimmistä lintukeitaista Helsingissä.
Vuoteen 1946 saakka Helsinki-Malmin lentoaseman alue kuului Helsingin maalaiskuntaan ja sen jälkeen Helsingin kaupunkiin. Helsingin kaupungin karttapalvelusta löytyy laajasti Malmin lentokenttään liittyviä ortokuvia (aina kenttää edeltävältä ajalta vuodesta 1932 ja jatkosodasta lähtien).
Nykyistä kenttäaluetta voi tarkastella lintuperspektiivistä esimerkiksi 3D-kaupunkitietomallin kautta osoitteessa https://kartta.hel.fi/3d.
Rakennusperintöä ja nykydokumentointia
Verkosta löytyy myös kokonaisvaltaisempia selvityksiä lentokentän rakennusperinnöstä ja toimintakulttuurista.
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tilasi kaavoituksen ja suojelutavoitteiden asettamisen tarpeisiin Arkkitehtitoimistojen Freese Oy ja Schulman Oy toteuttaman Malmin lentoaseman ympäristöhistoriaselvityksen, joka ilmestyi kesällä 2016.
Selvitys on paitsi kaavoituksen apuväline, myös varsin kattava dokumentti ja tietopankki kentän vaiheista, rakennuskannasta ja ympäristöstä eri aikoina.
Suomen Ilmailumuseo on tallentanut Malmia esineellisen ja kuvallisen kartuttamisen lisäksi myös nykydokumentoimalla. ”Malmi ilmailee 2015” -hankkeen sivuilla voit tutustua mm. hankkeen loppuraporttiin sekä projektisihteeri Sonja Leppäsen kirjoittamaan blogiin.
Osa saadusta kuva-aineistosta jaettiin myös vapaasti ei-kaupalliseen käyttöön.

Tammikuun alussa 2020 Malmin lentokentän ilmailutoiminnan jatkuminen on epäselvää. Nykyisestä toiminnasta löytyy lisätietoa esimerkiksi Malmin lentoaseman ystävien ja Malmin lentokenttäyhdistyksen sivuilta. Helsingin kaupungin sivuilta löytyy vastaavasti tietoa alueelle suunnitellusta asuinympäristöstä.
Otsikkokuva: Malmin lentokentän hallintorakennuksen aula. Aero Oy:n matkustajia. Kuva otettu 1940-luvun lopulla tai 1950-luvun vaihteessa. Finnair / SIM.
Edit: Edit: 3.1. klo 16:33. Korjattu lentopaikan pitolupaan liittyvää kohtaa ja lisätty Traficom-linkki.
1 Comment