ATR-72-500

Alt Text

ATR-72-500

Norra – ATR 72-500

Suomalaisista lentoyhtiöistä puhuttaessa monille tulee ensimmäiseksi mieleen Finnair. Suomalaisen lentoliikenteen historiaan ja nykypäivään kuuluu kuitenkin myös muita yhtiöitä. Kaivopuiston lentonäytöksessä kotimaisista lentoyhtiöistä esiintyy Finnairin ohella alueelliseen lentotoimintaan erikoistunut Norra, ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneellaan.

Norra – Etelä-Pohjanmaalta kotimaan lentoliikenteen suurimmaksi operaattoriksi

Norra eli Nordic Regional Airlines Oy on suomalainen lentoyhtiö, jonka toimialana on alueellinen lentotoiminta eli syöttöliikenne muille lentoyhtiöille – omia lentoreittejä Norralla ei ole. Tärkein yhteistyökumppani on Finnair, jonka kotimaan ja Euroopan reittiliikenteestä Norra operoi merkittävän osan. Finnair omistaa myös 40 % Norran osakkeista.

Norran historia ulottuu 1990-luvun alkuun. Vuonna 1993 eteläpohjalaiset omistajat perustivat tilauslentoyhtiö Etelä-Pohjanmaan Lentokeskus Oy:n, josta myöhemmin tuli Finnish Commuter Airline eli Finncomm. Yhtiö laajensi toimintaansa 1990-luvun lopulla reittiliikenteeseen, solmien yhteistyösopimuksen Finnairin kanssa syöttöliikenteen, erityisesti kotimaan reittien operoinnista. Finncommista tulikin 2000-luvulla Suomen suurin operaattori kotimaan lentoliikenteessä, lentäen lähes puolet Suomessa lennetyistä reittilennoista. Yhtiö lensi pääosin vuokrakoneilla, kunnes 2000-luvulla muodosti oman ATR-potkuriturbiinikoneista ja Embraer-suihkukoneista koostuvan laivastonsa.

Vuonna 2011 Finnair ja englantilainen Flybe ostivat Finncommin koko lentotoiminnan. Yhtiön nimi muuttui Flybe Finland Oy:ksi, josta Flybe omisti 60 % ja Finnair 40 %. Vuonna 2015 yritys siirtyi jälleen suomalaisomistukseen, muuttaen nimensä Norraksi. Samalla yhtiö luopui omista reiteistään, keskittyen yksinomaan tuottamaan palveluita muille yhtiöille. Lentoyhtiö työllistää yli 600 henkilöä Suomessa. Sen omistajia ovat Finnairin lisäksi Staffpoint Holding Oy ja Kilco Oy.

ATR 72-500 – Syöttöliikenteen potkuriturbiinikone

Norra osallistuu Kaivopuiston lentonäytökseen ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneella. Se on Embraer 190 -suihkukoneen ohella toinen yhtiön lentämistä konetyypeistä, ja sitä käytetään erityisesti lyhyillä reiteillä. Norran laivastoon kuuluu 12 ATR-konetta, ja ne lentävät yhtiön omassa värityksessä.

ATR (Aerei da Trasporto Regionale tai Avions de transport régional) on italialais-ranskalainen lentokonevalmistaja, joka perustettiin vuonna 1981 ranskalaisen Aérospatialen ja italialaisen Aeritalian yhteenliittymänä. ATR on kehittänyt kaksi syöttöliikenteeseen suunniteltua, ylätasoista potkuriturbiinikonetta, vuonna 1984 ensilentonsa lentäneen ATR 42 -koneen ja tämän pidennetyn version, ATR 72 -koneen. Finnairista tuli vuonna 1989 ensimmäinen lentoyhtiö, joka otti ATR 72 -matkustajakoneen käyttöönsä. Tällä hetkellä Norra on ainoa suomalainen lentoyhtiö, joka lentää ATR-koneita.

Norran ATR 72-500 on tuttu menopeli myös Kaivopuiston lentonäytöksen toiselle juontajalle, Riika Kaipaiselle – Riika työskentelee siviilielämässä Norran palveluksessa ATR-lentäjänä.

Yhteistyökumppanimme:

X