
Aviapoliksen keskusta herää unesta kaavoittajan pöydällä
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 13.09.2023
- 0 Comments
Aviapoliksen asemanseutua hallitsevat Tiiranpuiston laidalla sijaitsevat Clarion Hotel Aviapolis, rauhallinen toimistokortteli ja Suomen Ilmailumuseo. Maan alla uinuu Aviapoliksen valtaisa tunneliasema, joka otettiin käyttöön osana Kehärataa vuonna 2015. Aseman kautta I- ja P-junilla matkaavat saavat ihastella jylhiä luolastoja ja pitkiä käytäviä usein omassa rauhassaan, sillä aseman kokoluokkaan nähden matkustajamäärät ovat sangen pieniä. Museon puoleisen Aviabulevardin sisäänkäynnin ja pohjoisen suunnassa sijaitsevan Tikkurilantien sisäänkäynnin välimatka on peräti 450 metriä, ja asema onkin mitoitettu nykyistä huomattavasti suuremmille kävijämäärille. Tämänhetkisten, tarkentuneiden kaavasuunnitelmien mukaan ydinalueelle on odotettavissa vähintään 2 500 asukasta, tuhansia työpaikkoja, 700 oppilaan lukio ja ainakin sadantuhannen kävijän Uusi Ilmailumuseo. Aseman kautta liikennöi tulevaisuudessa myös Vantaan ratikka.
Alueen kasvu ja kaavoituksen eteneminen
Suomen Ilmailumuseon rakennusten kohotessa 1980-luvulla (silloiselta nimeltään) Tietotien päätyyn nykyisin Aviapoliksen suuralueena tunnettua seutua pidettiin rauhaisana takamaana, johon mahtui levittäytymään matala halli jos toinenkin. Artikkelikuvassa näkyy Suomen Ilmailumuseo ilmakuvassa 1980-luvulla. Vasemmalla on syyskuussa 1981 valmistunut ensimmäinen näyttelyhalli, ja keskellä siipiään ojentelevat kattoa päänsä päälle odottelevat Kar-Airin Lockheed Lodestar OH-VKU ja Finnairin Convair Metropolitan OH-LRB.
Viimeisimmässä kaavatyövaiheen (Aviapoliksen keskustan asemakaavan muutosluonnos) kuulemisvaihe päättyi elokuussa. Siinä kahden aseman tuntumaan on kaavailtuna keskusta-alue, josta löytyy luontokohteiden ja kävelyreittien lisäksi monenlaisia palveluja, cityelämää ja kaikkinensa lentokenttäkaupungin mahdollisuudet. Aviapoliksen lukio ja Ilmailumuseon uusi rakennus sijoittuvat luonnoksissa Aviabulevardin itälaidalle, nykyistä Tiiranpuistoa ja Clarion Aviapolista vastapäätä.
Ilmailuhistoriaa alueen nimistöön
Nykyiset Karhumäentie ja Tiiranpuisto ovat olleet edelläkävijöitä alueen nimistölle, jossa ilmailuhistoria tulee näkymään entistä vahvemmin. Asemakaavaan merkityn Lokinpuiston pohjoispuolelle saadaan Sääskenpuisto, ensimmäisen suomalaisen sarjavalmisteisen Sääski-lentokoneen mukaan. Kajavanpuisto viittaa Polyteknikkojen Ilmailukerhon PIK-3c Kajavaan. Kansainvälisyyttä unohtamatta tulevaisuudessa voi astella tai ajella myös Drakeninkujaa ja -polkua sekä Cessnanpolkua pitkin. Tikkurilantien sisäänkäynnin tuntumaan on luvassa vielä Ilmailuaukio.
Uusi Ilmailumuseo kaupungin linjauksissa
Vantaan kaupunki asetti vuonna 2019 kaupungin ja museon yhteisen työryhmän selvittämään Uusi Ilmailumuseo -hanketta. Museon uudistumisen välttämättömyys on jo pitkään ollut selviö, sillä nykyiset tilat ovat toiminnallisesti ja teknisesti elinkaarensa lopussa ja maanvuokrasopimus kiinteistöllä päättyy vuonna 2028.
Museohanke vietiin linjattavaksi kaupunginhallitukselle, koska kyseessä on koko kaupunkia koskeva merkittävä elinvoimahanke. Vantaan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 15.6.2021 jatkaa uuden ilmailumuseon valmistelua Vantaan Aviapolikseen. Kaupungin kaavavalmistelut ovat hyvällä mallilla ja museo on jatkanut koko ajan hankesuunnittelua. Sekä kaupunki että museo odottavat valtion tukipäätöstä valtakunnallisesti merkittävälle hankkeelle – hanketta on esitetty jo useaan kertaan valtion budjettiin viime vuosina.
Aviapoliksen vaiheikas historia
Aviapoliksen alueen ja lentoaseman historian nopea haltuunotto mahdollistuu Vantaa-kanavan virtuaalimatkalla Aviapoliksen historiaan. Museolehtori Tiia Fynesin katsauksen aikana Helsingin maalaiskunta muuttuu Vantaan kaupungiksi ja Malmilla jyrisevät DC-3-koneet yhä suurempia matkustajamääriä ”Seutulasta” kuljettaviksi mäntämoottori- ja suihkukoneiksi. Ensimmäinen ilmailuhistoriallinen näyttely avattiin lentoaseman väestönsuojan yhdyskäytävään vuonna 1972, ja ensimmäinen museorakennus valmistui nykyiselle tontille vuonna 1981.
Haluatko seurata Suomen Ilmailumuseon ja Uusi Ilmailumuseo -hankkeen kuulumisia? Se onnistuu helpoimmin, kun tilaat alla olevalla lomakkeella muistutuksen uusista blogiteksteistä sähköpostiisi. Voit peruuttaa uutisblogin klikkaamalla uutisen yhteydessä olevaa linkkiä.
0 Comments