
Designia, puhallettavia leluja ja pahoinvointipusseja – Ilmailumuseon esinekokoelmat esittää
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 14.10.2022
- 0 Comments
Suomen Ilmailumuseo Vantaan Aviapoliksessa tunnetaan etenkin lentokoneista ja muista ilma-aluksista. Museon kokoelmaan kuuluu niiden lisäksi huikea määrä pienesineitä, kuten ilmailun merkkihenkilöiden ja työmyyrien lahjoituksia, koulutukseen ja työtehtäviin liittyvää esineistöä, työvaatteita ja virkapukuja ja tietysti myös suurelle yleisölle kosketuspintaa tarjoavaa lentomatkustamisesta ja sen muutoksesta kertovaa esineistöä.
Museon nykyisistä kylmistä, hallimaisista näyttelytiloista puuttuu herkempien museoesineiden vaatimat olosuhteet, joten näitä ilmailun kulttuuriperinnön aarteita ei päästä nykyisessä näyttelyssä juuri ollenkaan näkemään. Osaltaan voimme korjata tätä puutetta esittelemällä esineistöä muuten, kuten digitoimalla ja tekemällä video-opastuksia. Ideaalitilanteesta ollaan kuitenkin hyvin kaukana – fakta on myös se, että kokoelmatilamme ovat sekä täyttymässä että esineiden säilyttämisen kannalta epäsuotuisassa kunnossa.
Katsotaan kuitenkin eteenpäin ja siirrytään elämyksiin! Viisiosaisessa YouTube-sarjassa Ilmailumuseon esineamanuenssi Eijakristina Sumelius ja museolehtori Tiia Fynes tarjoavat kattauksen – vai pitäisikö sanoa alkupaloja – matkustamokokemukseen liittyvästä esineistöstä ja niihin liittyvistä tarinoista.
Hyvää virtuaalimatkaa lentomatkustamisen historiaan!
Lentokonetarjoilu vuodelta 1969 kertoo kuuluisan ensimmäisen luokan kattauksen tarinaa. Se valmistui Finnairin ensimmäisen mannertenvälisen reitin Helsinki-Kööpenhamina-Amsterdam-New York avauslennolle, ja suunnittelijoina olivat mm Tapio Wirkkala ja Dora Jung. Loppuun hiotut yksityiskohdat kertovat aikakauteen liittyvästä valtavasta osaamisesta ja omistautumisesta.
Lentokonetarjoilua 1980-luvulla -videolla tarjoiluteema jatkuu 1980-luvun hengessä tuolloin lanseeratun, paljon matkustaville eli erityisesti liikemiehille suunnatun executive classin esineistön esittelyllä. Tutustumme muutenkin ruokatarjoiluihin – jotka tänä päivänä monella reitillä ovatkin jo reippaasti historiaa.
Pahoinvointipussit tulevat toki kysymykseen, jos mässäily on ollut aivan liian ylenpalttista. Suurempi syy niiden käyttöön on kuitenkin varmasti monen lapsen ja aikuisenkin harmillinen vaiva, matkapahoinvointi. Myötätuntomme on kaikkien matkapahoinvointia joskus kokeneiden puolella! Museon kokoelmissa matkustamokokemuksen tätäkin puolta tallennetaan – pahoinvointipussien muodossa.
Lentokonepuuhaa lapsille -videolla haluamme kertoa, että lapsille on todellakin tarjottu lennoilla muutakin kuin oksennuspussia. Lentomatkustamisen alusta saakka lapsiasiakkaat on huomioitu sekä hoivaten että myöhemmin myös viihdyttäen. Lapsille on tehty ja tuotettu oheistarvikkeita vähintään 1960-luvulta alkaen.
Entä montakohan tarrakirjaa matkustamoissa onkaan vuosikymmenten mittaan täytetty lennon aikana? Videosarjan viimeinen osa Pelit ja puuhakirjat esittelee nostalgisia pelejä ja lukemistoja. Kiitos kun viihdyit videosarjamme parissa!
0 Comments