Esineet

Tutustu museoesineistöömme - sanoin ja kuvin

Esineet

Konkreettisia todisteita menneestä

Museon esineillä on monta ulottuvuutta. Ne edustavat usein syntyhetkensä korkeinta teknologiaa, onhan ilmailu toiminut kehityksen kärkenä viimeisen vuosisadan aikana.

Esineet ovat todistuskappaleita menneistä aikakausista – sekä sodasta että rauhasta – ja ihmisestä tekniikan kehittäjänä ja käyttäjänä. Ne ilmentävät lentäjien, lentohenkilökunnan, matkustajien tai lentokoneita huoltaneiden ihmisten elämää eri aikoina.

Lahjoituksin ja tallennustoiminnalla kerätystä pienesineistöstä vain murto-osa on suuren yleisön nähtävissä museon näyttelyissä. Loput odottavat säilytystiloissa tulevia näyttelyitä ja sukupolvia – valmiina kertomaan länsimaisen ja kotimaisen lentoteknillisen kehityksen tarinaa.

Lentoteknillinen esineistö

Museolla on kattava kokoelma ilma-alusten moottoreita suomalaisen ilmailun alkuajoilta suihkukonekaudelle ulottuvalta ajanjaksolta. Museonäyttelyssä voit tutustua sekä 1910-luvulla suunniteltuun Clerget 9B -tyyppiseen pyörivään tähtimoottoriin että 1950-luvun Marbore-suihkumoottoriin.

Kotimaisen ilmailuteollisuuden taidonnäytteitä ovat lukuisat moottorikoneissa käytössä olleet potkurit, joiden valmistamiseen käytettiin 1930- ja 1940-luvuilla pääasiassa koivu- ja saarniviilua.

Huomattava osa lentoteknillisestä esineistöstä on peräisin lukemattomista Suomen alueelta löydetyistä sota-aikaisten ilma-alusten hylyistä.

Lentomatkustamiseen liittyvät esineet

Museokävijää ehkä lähimpänä ilmailun muotona on kotimainen matkustajailmailu. Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan lentoliikenne lähti voimakkaaseen kasvuun. Matkustajalentokoneiden kehityksen myötä lentoyhtiöt kuljettivat yhä suurempia matkustajamääriä kauemmas ja nopeammin. Nykyaikana lentomatkustaminen on lähes kaikkien kansalaisten ulottuvilla.

Kokoelmista löytyvät lentäjien ja matkustamohenkilökunnan univormut ovat osa yhteistä historiaamme.

Näytteitä esineistöstä

Klikkaa kuvaa avataksesi isompaan kokoon.

Meteorologia
image

Pilvipistooli

Lentoturvallisuus
image

Näönmittauslaite

Lennokit
image

Bella 9 -liidokki

Muistoesineet
image

Wäinö Bremerin Kapkaupungin lennon mitali

Lentomatkustaminen
image

Askon kalustesarja Helsingin terminaalista

Pienoismallit
image

Heinkel -lentokoneen pienoismalli

X