Tammikuu, 2019

01TamalldayElämäni koneet -näyttely

Ilmailumuseon aulanäyttelynä on Sture Gripenbergin Elämäni koneet – Luutnantti Johannes Brotherus Suomen Ilmavoimissa 1941-1956.

Taidegraafikko Sture Gripenbergin Elämäni koneet -näyttelyssä on 22 teosta, jotka kuvaavat luutnantti Johannes Brotheruksen Suomen ilmavoimissa vuosina 1941–1956 lentämiä sotakoneita. Teokset ovat nähtävillä maaliskuun 2020 loppuun saakka. Aulanäyttelyyn voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina.

Diplomi-insinööri, kapteeni Kaarlo Heikki Johannes Brotherus (s. 1.6.1923) nukkui pois 96-vuotiaana marraskuun alussa.

Helsinkiläinen Brotherus lähti isänmaallisen kodin perintönä vapaaehtoisena talvisotaan 16-vuotiaana helmikuussa 1940. Vuosina 1941-43 hän kävi Ilmavoimien upseerikurssin 13. Brotherukselle myönnettiin Suomen Lentomerkki nro 1114, minkä jälkeen hänet siirrettiin vänrikkinä Lentolaivue 24:ään ja Brewster-hävittäjän puikkoihin joulukuussa 1943.

Brotherus määrättiin Tiedustelulentolaivue 16:n palvelukseen heinäkuussa 1944, minkä jälkeen hän pääsi kokeilemaan muun muassa kotimaista hävittäjäkonetta VL Myrskyä – vaikkakaan ei enää rintamaolosuhteissa.Kaikkiaan hän saavutti jatkosodan aikana ainakin kaksi ilmavoittoa, joista molemmat Messerschmitt Bf 109 G -koneilla Karjalan kannaksella vuonna 1944. Hän muistutti mielellään, että suurin osa hänen suorittamistaan Messerschmittien lennoista ei ollut lopulta ”hienoa taistelua taivaalla”, vaan pommikoneiden suojaamista tai tiedustelulentoja.

Brotherus valmistui lentokonerakennuksen diplomi-insinööriksi vuonna 1949, minkä jälkeen hän toimi Valmet Oy:n Kuoreveden ja Tampereen tehtaiden lentokonesuunnittelijana ja lentokonevarusteinsinöörinä 1950-luvulla. Hän osallistui muun muassa harjoitushävittäjä Valmet Vihurin suunnitteluun. Myöhemmin ura jatkui muun muassa laivanrakennusteollisuuden johtotehtävissä.

Brotherus oli tuttu kasvo Ilmailumuseoyhdistyksen ja Ilmailumuseon ilmasotaseminaareissa 2000-luvun alussa ja näkyvä sotasukupolven edustaja mediassa ja museon tapahtumissa viime vuosiin saakka. Yksi viimeisistä lentäjäkokemusten jakamisista tapahtui VL Myrsky II -projektin yhteydessä 2010-luvulla.

Suomen Ilmailumuseo kunnioittaa Johannes Brotheruksen muistoa ja ottaa osaa omaisten suruun.

Tammikuu 1 (Tiistai) - Maaliskuu 31 (Tiistai)