Ilmailulinkit

Yhdistykset & museot

Yhdistykset

Ilmailumuseoyhdistys

Ilmailumuseoyhdistys ry perustettiin vuonna 1969 tarkoituksenaan perustaa Suomeen pysyvä ilmailumuseo. Nykyään museo rakennuksineen on Suomen Ilmailumuseosäätiön omistuksessa ja Ilmailumuseoyhdistyksen toiminta keskittyy jäsentoimintaan: museoiden avustamiseen mm. lentokoneiden entisöintitoiminnan avulla, jäseniltoihin sekä jäsenmatkoihin. Ilmailumuseoyhdistys julkaisee Feeniks-lehteä.

DC-yhdistys ry

DC-yhdistys operoi Airveteran Oy:n omistamaa DC-3 -konetta OH-LCH (DC-3A-453, s/n 6346). Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus osallistua yhdistyksen järjestämille jäsenlennoille.

Malmin lentoaseman ystävät ry

Malmin lentoaseman ystävät ry on maaliskuussa 2002 perustettu yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on Malmin lentokentän toiminnan säilyttäminen nykyisellä paikallaan sekä lentokentän toiminnan kehittäminen, edistäminen ja tukeminen.

Lentovarikon kilta

Killan tarkoituksena on maanpuolustusaatteen ja ilmailuhengen vaaliminen, Lentotekniikkalaitoksen ja ilmailuteollisuuden entisen ja nykyisen henkilöstön yhdyssiteenä toimiminen sekä Lentotekniikkalaitoksen perinteiden vaaliminen.

Suomen Ilmailubibliografiayhdistys ry

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomalaisen ilmailukirjallisuuden ja
ilmailuperinteen tutkimusta, kehittää ilmailualan bibliografiatyötä ja harjoittaa tähän liittyvää tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Museot

Ilmailumuseot.fi - Aviationmuseums.fi -sivusto

Ilmailumuseoyhdistys ry. ylläpitää sivustoa, jossa esitellään suomalaisia ilmailumuseoita ja museolentokoneita. Sivustolla julkaistaan myös niitä koskevia uutisia.  Sivusto on kaksikielinen (suomi ja englanti).

Suomen Ilmavoimamuseo

Suomen Ilmavoimamuseo (aik. Keski-Suomen ilmailumuseo) sijaitsee Tikkakoskella. Päänäyttelyssä on pääasiassa lentokoneita, lentokonemoottoreita ja lentovarusteita, jotka ovat olleet käytössä Suomen ilmavoimissa. Museo on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin.

Karjalan ilmailumuseo

Etelä-Karjalan ilmailumuseo sijaitsee Lappeenrannan lentokentällä.  Museo koostuu kahdesta näyttelyhallista, joissa on näytteillä hävittäjäkoneiden lisäksi ilmailuun liittyvää pienesineistöä. Museo on avoinna kesäaikaan.

Hallinportti ilmailumuseo

Hallinportti Ilmailumuseossa on esillä lentokoneita ja lentomoottoreita, ilmavoimien pukuja eri aikakausilla, lentovarusteita sekä mittari-, ase- ja radiovarustusta. Museossa on esillä noin 10 lentokonetta, mm. Bristol Bulldog, VL Sääski ja Rumpler 6B. Museo on avoinna kesäaikaan.

Karhulan ilmailukerhon lentomuseo

Karhulan Ilmailukerhon lentomuseo Kymenlaaksossa poikkeaa tavanomaisesta ilmailumuseosta siinä, että useita koneita pyritään pitämään joko lentokuntoisina tai käyntikuntoisina, jolloin historia välittyy elävämpänä. Museo on avoinna kesäaikaan.

Päijät-Hämeen ilmailumuseo

Päijät-Hämeen Ilmailumuseota Vesivehmaan lentokentällä ylläpitää Lahden Ilmasilta. Museo on avoinna kesäaikaan.

Trafiikkimuseot

Mobilia – Auto- ja tieliikennemuseo Kangasalla
Postimuseo – Museokeskus Vapriikissa Tampereella
Radio- ja tv-museo – Lahdessa
Suomen Merimuseo – Merikeskus Vellamossa Kotkassa
Suomen rautatiemuseo – Hyvinkäällä
Rupriikki – Mediamuseo Museokeskus Vapriikissa Tampereella
Tekniikan museo – Vanhassakaupungissa Helsingissä
Forum Marinum – Meritiedon keskus Turussa
Päivälehden museo – Kaartinkaupungissa Helsingissä
Trafiikki-museot ry

X