
Ilmailumuseolla kaikkien aikojen kävijäennätys
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 12.01.2023
- 0 Comments
Saammeko lausua 42 215 kertaa suurkiitos kaikille museon ystäville! Juhlimme 12. kesäkuuta 50 vuotta täyttänyttä Suomen Ilmailumuseota työn merkeissä. Se todellakin kannatti sillä, vuosi 2022 toi mukanaan kaikkien aikojen kävijäennätyksen. Kuluneen vuoden numeraalinen tilastointi ja toimintakertomuksen laatiminen on vielä itse kunkin työpöydillä, mutta käydään läpi muutamia muistoja viime vuoden varrelta.
Salaperäinen Esine-Etsivä toi lähes viikoittain julki museon esinekokoelman ihmeellisiä aarteita somessa. Yksi suosituimmista Facebook-postauksistamme kuvasi Red Capien ammattikunnan (1975–2004) toimintaa sanoin, kuvin ja lukijoiden muisteluin.

Muistimme Ukrainaa keräyksen muodossa ja kirpeästi manasimme – ja manaamme – kulttuuriperinnön törkeää ja lainvastaista kohtelua, joka sekin on Venäjän hyökkäyssodan viaton uhri. Vuoden aikana lahjoitimme myös mm vapaalippuja ja lahjatavaroita lapsille ja nuorille suunnattuihin keräyksiin.
Maalis-toukokuussa Välihallissa nähtiin VL Myrsky II -entisöintiprojektin näyttely. Kabinettinäyttelynä nähtiin Maria-Pelagea Keurulaisen Malmin lentokenttä ja Wanha Rouva, ja myös Sture Gripenbergin maalaama akvarellisarja Elämäni koneet ilahdutti kahvilan kävijöitä aulassa.

Näyttely- ja opastuspuolella tarjottiin myös digitaalisia sisältöjä. Ilmailumuseo tuotti yhdessä Suomen Ilmavoimamuseon ja Ilmailumuseoyhdistys ry:n kanssa ensimmäisen ilmailuhistoriallisen näyttelyn Digimuseoon. 3D:tä ja 360-kuvaa yhdistävä Kolmosten siivillä on Digimuseossa nähtäväksi ja koettavaksi aivan ilmaiseksi. Näyttelyyn voi myös tilata etäopastuksen.
YouTubeen tuotettiin ”miniopastuksina” lentomatkustamisen historiasta museon kokoelmien esineiden välityksellä kertovia videoita. Niillä näkyy niin vuoden 1969 kattaus, maukas kasarikattaus, kuin myös lasten pelit ja leikit.
Lauantain yleisöopastuksista päästiin nauttimaan jälleen helmikuun lopulla ja niitä oltiin kuulkaas odotettukin. Mikä olisikaan ihanampaa kuin katsella hurmaavia koneyksilöitä omakohtaisten ilmailumuistojen maustamana!
Myös Saab Draken -lentosimulaattori palasi historiastaan kertovan YouTube-videon kera Välihalliin vapaasti kokeiltavaksi ja on sitä kuulkaa sen jälkeen lennettykin.
Muutenkin simulaattorit vetivät väkeä – museon elämyspalvelujen myymät simulaattorilennot takoivat varmasti uusia ennätyksiä, niin koppi höyryten siellä on lennetty. Tässä yhteydessä ei voi kuin aplodeerata kaikille vapaaehtoisille, niin simulaattoritoiminnassa, kuumailmapallotiimissä, kirjastossa, arkistossa, opastuksilla, entisöinnissä ja tapahtumissa!
Tapahtumiin päästiin jälleen kiinni kevään korvalla ja ystävänpäivästä lähtien vauhti sen kuin kiihtyi, ja toukokuista Lastenpäivää vietettiin jo entiseen malliin. Mukana myös mm. Tanssiteatteri Raatikko, Artsi ja Tekniikan Museo ja Vantaan Ratikka. Iso käsi kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Kiitos myös kaikille kokoustilojamme käyttäneille ja omia tapahtumia museolla järjestäneille yksityshenkilöille, yhdistyksille ja yrityksille. Kaikille avoimia tapahtumia partiolaisten lisäksi museolla järjesti myös Ilmailumuseoyhdistys, joka jäsentapahtumiensa lisäksi ahkeroi Ilmailuharrastepäivän syksyn iloksi.
Vuoden aikana ehdotimme myös uutta perinnettä: kesäkuun 21. päivä on itsestään selvästi suomalaisen lentoemännän päivä ja samalla suomalaisen lentoemännän virkapuvun päivä. Viime vuonna tuli 75 vuotta tämän uuden ammattikunnan aloittamisesta Suomessa.

Juhlimme myös Helsinki-Vantaan lentoaseman 70-vuotista taivalta, työn merkeissä sitäkin, ja osallistuimme historiapolun tuottamiseen Finavialle. Ja tietysti juhlimme myös I-hallissa eläkepäiviään viettävää 100-vuotiasta Hansaa, kyllähän museolla nyt pitää vähintään yhdet satavuotissynttärit vuodessa viettää.
Aplodit kaikille, jotka olette osallistuneet niin vuodenaikaan liittyviin tapahtumiin kuin myös ilmailuharrastetapahtumiin! Tehdään yhdessä myös tulevina vuosina talvi- ja syyslomista puuhakkaita ja vieraillaan perinteikkäissä tapahtumissa ja Finnair Pilots´ Big Bandin konserteissa, eikö niin.
Museo osallistui tapahtumiin myös muualla, ja henkilökuntaamme olikin helppo bongata niin ilmailunäytöksistä kuin myös Vantaan Hyvinvointimessuilta ja Lapsimessuilta.
Lapsille ja nuorille oli lomajuttujen lisäksi tarjolla monenlaista muutakin puuhaa. Kevään iltapäiväkerhosta alettiin jo puhumaan ”sinä toisena keskiviikkokerhona” ja kesäleirillä koettiin lukuisia hauskoja ja jännittäviä hetkiä. Leirillä oli apuna myös ”lapsineuvos”, mihin tehtävään pääsimme kesätyöllistämään vantaalaisen nuoren. Myös ilmapartiolaiset löysivät tiensä museoon, ja järjestivät niin Lokinsiivet-tapahtuman kuin myös Partiolokki-merkkisuorituksen museolla. Nuoret olivat kohderyhmänä myös kaikille avoimissa Ura ilmailusta -tapahtumissa. Kuulijoita oli parhaimmillaan lähemmäs sata, ja nämä suositut luento- ja keskustelutilaisuudet saavat jatkoa tulevana keväänä.

Museokauppa panosti tuotetarjontansa uusimiseen, ja lahjakorttien ohella pelit, pienoismallit, kirjat ja lahjatavarat löysivät uusiin koteihin ja sydämiin. Kahvila Yläpilvi on järjestänyt pitkin vuotta paitsi lukuisat pullakahvit, myös mitä hauskimmat tarjoilut pieniin ja suuriin tilaisuuksiin.
Kesällä järjestimme ennätysmäärän kesäopastuksia ja muita kesätapahtumia – ja toimimme myös ”kätilöinä” peräti kolmelle västäräkkipesueelle. Iloisten ja tiheään toistuvien perhetapahtumien vuoksi ulkoalueella oleva Cessna pysyi sinänsä harmillisesti suurimman osan alkukesää suljettuna.
Ilmaisillat vakiinnuttivat paikkansa loppukuun ilahduttajina. Hyvä saa jatkoa, seuraava ilmaisilta on (poikkeuksellisesti keskiviikkona) 25.1.2023 klo 16–20.
Museon nykydokumentoinnissa jatkettiin työtä etenkin lennokkiharrastuksen taltioinnin parissa. Digitoinnissa jatkui mittava PIK-20-sarjan kuvaaminen ja sisältötietojen syöttö.

Työpöytien takana ja monenlaisissa työryhmissä jatkui Uusi Ilmailumuseo -hankkeen valmistelu ja muu museotoimintaa edistävä työ. Museon asiantuntijat ovat tehneet selvityksiä, neuvotelleet ja käyneet kuultavina mitä moninaisemmissa päättävissä ja suunnittelevissa elimissä. Myös museolla on järjestetty tutustumistilaisuuksia, joissa ovat vierailleet niin tiede- ja kulttuuriministeri kuin myös muita eduskunnan ja kaupunginhallituksen poliitikkoja. Vantaan kaupunki järjesti Ilmailumuseolla Aviapolis-teemapäivän (9.6.) ja Ilmailumuseo on täysillä mukana aviapolislaisen identiteetin rakennuksessa.
Lokakuussa meistä tuli Innovaatiomestareita, sillä saimme Vantaan kaupungin innovaatiopalkinnon, jolla toteutetaan ensi vuonna nuorten hanke Ilmailumuseo Hacklab. Innovaatiot olivat pinnalla myös Metropolian Big Flash -hankkeessa, jossa konetekniikan opiskelijat tutkivat museon näyttelyiden elävöittämistä tuottaen tuulitunnelin ja tapahtumakonseptin, josta kuulette myöhemmin…
Henkilökunta myöskin kouluttautui ahkerasti jatkuvan oppimisen merkeissä. Muistimme myös virkistäytyä, ja yhteinen virkistysmatkamme suuntautui tietenkin Hyvinkään kaupunginmuseon Tie taivaan sineen – Hyvinkään lentokenttä 1940-2022 -näyttelyyn.
Museon nallet uusivat garderobinsa kevyempään, kotimaiseen museopuseroon ja loppuvuodesta he saivat joukkoonsa myös isokokoisemman kollegan, jota voi käydä halimassa aulassa.

Ilmailumuseo ei olisi Ilmailumuseo ilman upeaa Ilmailumuseon Finnaa! Vuoden lopuksi rikottiin 10 000 julkaisun raja, eli jo näin huikea määrä ilmailuhistoriallista sisältöä on löydettävissä ja pääosin vapaasti käytettävissä. Suosittelemme kaikille ammennusta Finnan aarteista, käymme aarrearkuilla varsin usein itsekin. Suosituimpiin somesisältöihimme lukeutuvatkin henkilökuntamme ja harjoittelijoidemme suosikkikuvat Finnasta. Käy sinäkin etsimässä sieltä oma suosikkisi – ja tietenkin, nähdään museolla myös vuonna 2023!

0 Comments