
Ilmailumuseon kirjastotietokanta Finna-hakupalveluun
- Posted by Tapio Juutinen
- On 07.06.2023
- 0 Comments
- Finna, kokoelmat
Etsitkö tietoja isäsi tai isoisäsi vaiheista Suomen ilmavoimissa? Oletko pienoismallinrakentaja, joka haluaa perehtyä kiinnostavan konetyypin historiaan, tekniikkaan ja ulkoasuun? Teetkö opinnäytetyötä lentomatkailun kehityksestä eri vuosikymmenillä? Vai kiinnostavatko sinua tähtimoottorin toimintaperiaatteet? Kysymyksiin voi löytyä vastauksia Suomen ilmailumuseon kirjastosta, joka sisältää toimialan keskeisiä painettuja siviili-, sotilas- ja viranomaislähteitä noin viimeisen sadan vuoden ajalta. Tietokanta tähän mennessä sähköisesti luetteloiduista julkaisuista on nyt saatavilla Finna-hakupalvelussa. Hae, löydä – ja sovi ajankohta niiden tutkimiselle paikan päällä. Julkaisuja ei anneta tällä hetkellä kotilainaan.
Ilmailumuseon kirjasto, ilmailutiedon aarreaitta
Vaikka museokävijällemme mieleen jäävä paikka on usein näyttely, sisältää museo myös valtavan määrän muuta pitkäaikaisessa säilytyksessä olevaa kokoelma-aineistoa. Esineet, valokuvat ja asiakirjat ovat arvokasta aineellista kulttuuriperintöä, jota ylläpidetään jälkipolville. Edellä mainittujen materiaalien lisäksi on museon kokoelmiin otettu merkittävä määrä erityyppisiä ilmailualan julkaisuita, niin kovakantisia kirjoja kuin myös jatkuvia julkaisuita kuten vuosikirjoja tai aikakauslehtiä.
Kokoelmien näkökulma kotimaiseen ilmailuun on ollut kansainvälinen. Järjestelmällisesti on pyritty keräämään ennen muuta Suomessa painetut aikalaisjulkaisut, ilmailuhistorian kenttään kuuluva tietokirjallisuus sekä edustavalla otannalla ulkomailla painetut, suomalaista ilmailua käsittelevät julkaisut. Kirjastokokoelmaan on tallennettu etupäässä asiakkaiden ja henkilökunnan tiedonsaannin parantamisen näkökulmasta. Kokonaisuus sisältää valtavan määrän tietoa eri aihepiireistä lähtien eri näkökulmista, oli sitten kyse aerodynamiikasta ja lentämisen lainalaisuuksista, tekniikasta, sen käytöstä – tai vaikkapa ilmailun vaikutuksesta ihmisten elämään ja yhteiskunnan kehitykseen.
Museon kirjastokokoelmassa on kertajulkaisuita yli kymmenen tuhatta nimekettä ja lisäksi satoja jatkuvia julkaisuita. Suomen Ilmailumuseon kirjaston luokitusjärjestelmä uudistettiin kokonaisuudessaan syksyllä 2017, pohjautuen yleisen kirjallisuuden osalta osaksi Yleiseen kirjastojen luokitusjärjestelmään (YKL), mutta muunnettuna mahdollistamaan monipuolinen ilmailualan julkaisujen tallennus.
Kirjastokokoelmaa on vuoden 2023 alusta ylläpidetty Axiell Aurora -ohjelmistolla, joka mahdollistaa myös haravoinnin Finna-hakupalveluun. Tällä hetkellä sähköiseen tietokantaan on viety noin 4000 nidettä ja 3100 nimikettä arviolta eniten kysytyimmistä ja käytetyimmistä julkaisuista.
Kuinka tehdä hakuja tietokannasta?
Kirjaston kokoelmaa Finna-hakupalvelussa voi lähestyä monesta suunnasta. Joku hakee tuttua julkaisusarjaa, kiinnostavaa kirjoittajaa tai haluaa vain ylipäänsä selailla tarjontaa. Monet kaipaavat kuitenkin jonkinlaista osviittaa sille, kuinka tietoa voi parhaiten löytyä juuri itseä askarruttavasta asiasta. Tässä auttavat asia- ja avainsanat, jotka löytyvät Aiheet-otsikon alta Finna-käyttöympäristössä ja myös linkkeinä kirjan nimeketietojen alapuolelta.
Asiasanat käsittävät ilmiölähtöisiä termejä kuten lentäjät, purjelento, lentomatkailu, matkustamot, pelastustoiminta, hävittäjät, jatkosota tai taitolento. Näiden kautta pääsee käsiksi kutakin aihetta käsitteleviin julkaisuihin, olivat ne sitten miltä aikakaudelta tai julkaisijalta tahansa. Yleisesti on kuvailussa käytetty Yleisen suomalaisen asiasanaston (YSA) tai ontologian (YSO) termejä.
Avainsanat taas ovat erisniminä luonteeltaan täsmällisempiä termejä, joiden perusteella pääsee suoraan käsiksi spesifiin asiaan. Niiden mukana pitäminen aineiston kuvailussa palvelee nimenomaan Ilmailumuseon kirjaston tarpeita, useita asiakkaita kun kiinnostaa varsin kapeasti rajatut, tekniset aihealueet. Avainsanoja museon kokoelmissa ovat ennen muuta ilma-alustyypit, organisaatiot (esim. Lentolaivue 24), lentokentät/paikat (esim. Helsinki-Vantaan lentoasema) tai henkilöt (esim. Puhakka Olli).


Kuinka päästä käsiksi julkaisuihin?
- Hae nimikkeitä Finna-palvelun kautta. Tarkasta löytyykö museon kokoelmasta sinua kiinnostavia nimekkeitä. Mene tätä varten joko museon Finna-etusivulle https://ilmailumuseo.finna.fi (jossa toimii keskitetty haku kaikista aineistoistamme) tai Finnan pääsivulle finna.fi. Jälkimmäisestä hakuportaalista löydät kirjanimekkeiden saatavuuden myös muista kirjastoista. Huom. Ilmailumuseon aikakauslehdet eivät näy vielä toistaiseksi Finnassa kokonaisvaltaisesti. Museo pyytää olemaan yhteydessä kokoelmahenkilökuntaan liittyen yksittäisten lehtien esiintymiseen kirjastossa.
- Laita viestiä henkilökunnalle nimeketietojen yhteydestä löytyvän Ota yhteyttä –napin kautta viimeistään viikkoa ennen aiottua vierailua
- Sovi kirjastokäynnistä: laita museolle joko täsmällinen pyyntö saada nähtäville yksittäisiä nimekkeitä tai avoin tiedustelu tietyn aihepiirin lähteistä (koskien myös mm. arkistokokoelmia)
- Saapuminen museolle: varaa käynnille aikaa tarpeen mukaan ja varaudu muistiinpanovälineillä. Aineistoa ei lainata kotiin. Asiakkaat voivat selailla nimikkeitä tutkijatilassa kirjaston yhteydessä.
Museon kokoelmapalvelut – mukaan lukien kirjasto – ovat etukäteisvarauksesta avoinna 16.6.2023 saakka, jonka jälkeen ne sulkeutuvat 7. elokuuta asti. Aineistotiedusteluihin vastataan normaalisti tämän jälkeen. Kysy lisätietoja museon asiakaspalvelusta tai kokoelmahenkilökunnalta.
Lisätietoja:
Tapio Juutinen
Kokoelma-amanuenssi
0 Comments