
Ilmailumuseon yleisötyön bigfläshäystä
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 20.12.2022
- 0 Comments
Osallistuimme tänä syksynä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Vantaan kaupungin Big-Flash-hankkeeseen ja voimme lämpimästi suositella sitä kaikille yrityksille ja yhteisöille. Hankkeen tavoitteena on tutustuttaa yrityksiä nouseviin teknologioihin, edistää niiden käyttöä ja nostaa Uudenmaan alueen kilpailukykyä. Tämä kuulosti mielestämme jo ilmailuhistoriasta tutulta ja mukavan menevältä toiminnalta, joten nokka kohti tuulta!
Opiskelijat museota kokemassa
Konetekniikan tutkinto-ohjelman opiskelijat eli tulevat insinöörit Aleksi, Roope, Simo ja Matias tutustuivat alkusyksystä Ilmailumuseon näyttelyihin ja muihin palveluihin sekä museon toiveisiin museokokemuksen elävöittämisestä. Opiskelijat koostivat tältä pohjalta viisi ehdotusta, joista valittiin jatkotyöstöön tuulitunneli ja bonuksena tapahtumia varten suunniteltu dronepajakonsepti. Tuulitunneli on havainnollinen ja siihen ehtii hyvin tutustua museokäynnin puitteissa, ja sen ympärille mahtuu useampia katsojia. Dronepaja puolestaan kiinnosti meitä erityisesti tapahtumia ajatellen.
Havainnollista aerodynamiikkaa
Opiskelijat totesivat, että tuulitunneli voisi olla hauska ja havainnollinen tapa tutustua aerodynamiikan maailmaan. Tuulitunnelit ovat putkia, joissa läpi virtaavalla ilmalla saadaan tietoa esineen ja ilman vuorovaikutuksesta. Mittauksissa käytetään usein tunneliin sijoitettuja pienoismalleja. Museon näyttelyssä ja kokoelmissa pienoismalleja riittää, joten inspiraation lähde lähes leijui ilmassa!
Kun ilmaa puhalletaan tai imetään tunnelista, esineen ympärillä liikkuva ilma kuvaa kohteen liikettä ilmassa. Teollisuudessa mittaustuloksia hyödynnetään aerodynamiikan kehittämisessä. Opiskelijat katsoivat, että tuulitunneli sopii Ilmailumuseoon niin lentokoneiden historian, asiakaskunnan mielenkiinnon kuin myös harrastuksien vuoksi. Opiskelijat arvioivat myös, että tuulitunnelin avulla museokävijät voisivat kiinnostua aerodynamiikan ohella lentokoneiden suunnittelun vaiheista.
Suunnitteluun vaikutti käyttökelpoisuus museolla, joten tuulitunnelista pyrittiin tekemään helppokäyttöinen, liikuteltava ja kestävä ja laadukas esine. Opiskelijat perehtyivät tuulitunnelin periaatteisiin ja työstivät malleja ja komponentteja. Eniten päänvaivaa aiheutti sopivan savukoneen ja savuaineen löytäminen, savu kun ei saa vahingoittaa läheisyydessä mahdollisesti olevia laitteita tai museoesineitä.

Dronepajakonsepti tulevaan yleisötyöhön
Dronepajakonsepti tarkoittaa, että opiskelijat kokosivat museolle raportin dronejen mahdollisuuksista yleisötyössä ja kuvasivat käytön perusteita, lainsäädäntöä, ja erilaisia dronepajan toteutusratkaisuja, He kartoittivat sekä laitetyyppejä että muutamia tapoja koodata ja lennättää droneja museoympäristössä turvallisesti.

Opiskelijoiden näkemyksen mukaan dronet, nykyaikaiset miehittämättämät pienlennokit, olisivat yksi mahdollinen tapa lisätä interaktiivisuutta asiakkaiden kanssa. Dronet ovat jo suhteellisen edullisia, joten niiden avulla saataisiin liikkuva elementti museoon, ja asiakkaiden olisi hienoa päästä tutustumaan lennokkeihin ja niiden lennätykseen itse. Vaikka dronet ovatkin yleistyneet valtavasti, kovin moni ei ole omakohtaisesti niitä lennättänyt, joten olisi hienoa, jos museo voisi tarjota yleisötyössään tällaista mahdollisuutta.
Mitä seuraavaksi?
Tuulitunneli tulee nopealla aikataululla yleisön kokeiltavaksi Välihalliin. Testaamme ensin sen käyttöä itse, ja teemme ohjetaulut käyttöä varten. Sitten tuulitunneli saa aloittaa uransa museon yleisötyön parissa, ja keräämme käyttäjäkokemuksia ja kommentteja jatkoa varten. Mahdollisesti tuulitunneli nähdään myös museon tapahtumissa.
Haluaisimme myös toteuttaa dronepajakonseptin ja oppia lisää niiden käyttämisestä yleisötyössä. Melkein uskallamme luvata, että jonkinlainen dronepaja järjestyy vielä tulevan kevätkauden aikana!
Ja Big-Flash-hanke jatkuu Metropoliassa uusien yritysten projekteilla, pelkkien materiaali- tai laitekustannusten hinnalla. Uudet projektit käynnistyvät tammikuussa, joten vielä ehtii hakea mukaan. Projekti järjestää myöskin maksutonta, kaikille avointa koulutusta tekoälystä, robotiikasta ja kehitystyön metodiikasta.

Kiitos kaikille Big-Flash-hankkeen parissa tapaamillemme metropolialaisille hyvistä seminaareista ja esittelyistä ja avartavista keskusteluista!
Artikkelikuva: Näyttelypäällikkö Valeri Saltikoff projektin päätöstilaisuudessa Metropolian Garagella joulukuussa 2022.
Kuvat:
Metropolia AMK projektityöryhmä ja Suomen Ilmailumuseo
Lähteet:
Metropolia AMK: Big-Flash-hanke
From, Roope: Dronepaja. Metropolia AMK, Konetekniikka, raportti, 15.10.2022
Happonen, Aleksi & Roope From, Simo Huhtanen, Matias Casacci: Ilmailumuseon loppuraportti. Metropolia AMK, Konetekniikka, raportti, 8.12.2022
0 Comments