
Ilmailun maailma -sarja vetää mukaan ilmailuinnostukseen
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 27.01.2022
- 0 Comments
- harrasteilmailu, Suomen Ilmailuliitto
Aina on aikaa hyville ilmailuvideoille! Ilmailu on täynnä tekemistä ja toimintaa – ja niitä nostaa esille Suomen Ilmailuliiton tuottama viisiosainen sarja Ilmailun maailma. Sarja esitettiin syksyllä 2021 AlfaTV:ssä ja se saavutti huiman suosion. Sarjan suosio jatkuu Ilmailuliiton YouTube-kanavalla.
Fiilis esiin!
Viestintäpäällikkö Kirsi Seppälä Suomen Ilmailuliitosta kertoo, että sarja syntyi Mistake Median Mauri Nurmen aloitteesta. Nurmi otti yhteyttä liiton hallituksen Janne Vasamaan, ja sarjaa lähdettiin nopeasti edistämään toiminnanjohtaja Timo Latikan ja Kirsi Seppälän kanssa. Sarjalla on edeltäjä vuodelta 2009, jolloin Ilmailun maailmaa nähtiin Nelosella.
– Innostus makasiiniohjelman tekemiseen syttyi heti! Sarjan ideana on nostaa esille liiton toimintaa ja ilmailun monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Haluamme kertoa, että jokaiselle löytyy laji ja että toimintaan on helppo tulla mukaan matalalla kynnyksellä. Haluamme nostaa esiin fiilistä ja innostaa ihmisiä kokeilemaan, sanoo Kirsi.
Ideasta toteutukseen edettiin vauhdilla. Ideariihi kokoontui saman tien, Ilmailuliiton hallitus päätti rahoituksesta alkuvuonna, kuvaukset olivat kesällä ja sarja oli ulkona syyskuusta alkaen.
Ilmailuinnostusta konkareille ja pallontallaajille
Sarjan avausjaksossa tutustutaan purjelentoon, dronen lennätykseen ja taitolentoon. Juontajana toimii Helen Karim, ja joka jaksossa esitellään useita eri lajeja.
– Ilmailuharrastajille sarja antaa innostusta siihen, kuinka omaa harrastusta voi laajentaa vaikkapa laskuvarjohyppäämisestä moottorilentoon. Moni harrastaakin useita ilmailun lajeja, kertoo Kirsi.
– Suurelle yleisölle nousee esiin puolestaan lajikirjo. Pyrimme saamaan kaikki Suomen Ilmailuliitossa harrastettavat lajit esiin. Niistä olisi voinut kertoa paljon enemmänkin, hän jatkaa.
Ilmailulajien kirjo on valtava ja samoin harrastajat ovat hyvin monipuolinen joukko. Sarjassa mukana olevien ikäjakaumakin on huima: vanhin on yli 80-vuotias moottorilentäjä nuorimpien, alakouluikäisten tullessa lennokkipuolelta.
Kuvauksia kentillä – ja Ilmailumuseolla
Kuvauksia tehtiin ympäri Suomen, ja erilaisia ilmailupaikkoja voi bongailla sarjan eri jaksoista. Myös Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla kuvattiin. Museon näyttelyt ovat mukana kahdessa jaksossa.
Kakkosjaksossa lentokapteeni Ari Huusela kertoo työ- ja harrasteuransa vaiheista samalla Ilmailumuseon koneita kierrellen. Sivumennen sanottakoon, että myös lentomekaanikon koulutuksen saaneen Arin nähdään erityisluvalla tekevän pieniä tarkastustöitä museolentokoneisiin. Kakkosjaksossa esittelyssä ovat lisäksi experimental RV8, radio-ohjattavat ja Vampulan lentokenttä.
Kolmosjaksossa tavataan Ilmailuliiton puheenjohtaja ja ilmailun monitoimija Timo Hyvönen ja tutustutaan myös ilmaa kevyempään ilmailuun – kuumailmapalloihin. Kuumailmapallolla lentäminen on lentämisen vanhin muoto, jota Suomessa on harjoitettu lähes lajin syntymisestä lähtien.
Lisäksi jaksossa tutustutaan ilmailukelloihin, ilmailua kun voi harjoittaa myös kelloseppänä toimien.
Nelosjaksossa ollaan jälleen museomaisemissa ja tutustutaan Ilmailumuseon historiaan, sisältöön ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Museonjohtaja Pia Illikainen muistuttaa, että museon kokoelmiin kuuluu ilma-alusten lisäksi huikeat arkistot. Tällä hetkellä muun muassa ilma-aluskokoelman säilytystilanteen vuoksi ilmailun henkilöhistoriat eivät pääse parhaalla mahdollisella tavalla esiin – Uudessa Ilmailumuseossa tavoitteena on nostaa ilmailun tarinat aivan toisella volyymillä esiin.
Jakson lajiesittelyissä ovat varjoliito, laskuvarjohyppy ja lisäksi ammattiasiaa eli opiskelua lentäjän ammattiin. Kiinnostavalla harrastuksella on usein taipumus muuntua myös elämäntyöksi.
Museon näkökulmasta on ihan pakko vielä tiedustella, miten kuvaukset museolla sujuivat ja millaiselta museo mahtaa vaikuttaa ilmailuharrastajien silmissä?
– Viestintäalan ihmisille on aina hieno kokemus päästä tekemään ja kuvaamaan erilaisiin ja erikoisiin paikkoihin! Ilmailumuseolla on paljon kiinnostavaa nähtävää, kehuu Kirsi ja uskoo ilmailuharrastajien löytävän museomaailmasta paljon mielenkiintoista katseltavaa. Vielä kun olisi kosketeltavaa, kokeiltavaa ja näprättävääkin!
Neverending story
Päätösjaksossa tavataan laulava ja soittava lentäjä Mikael Konttinen, vieraillaan Suomen Ilmailuopistossa ja tutustutaan ultrakevytlentämiseen.
Sarjan aikana on nähty hienoja paikkoja ja maisemia, tutustuttu ilmailun monipuolisuuteen ja koettu suuria tunteita. Nälkähän sellaisesta jää! Mahtaako sarja saada jatkoa?
– Kaikki ei mitenkään mahtunut mukaan, ja paljon kerrottavaa jäi! Joten mahdollisuuksien mukaan sarjan jatkoa harkitaan, lupaa Kirsi.
Viisiosaisen sarjan tuottaja on Suomen Ilmailuliitto ja tekijä Mauri Nurmi Mistake Mediasta, juontajana Helen Karim. Sarja nähtiin AlfaTV:llä syksyllä 2021 ja se on nähtävillä Suomen Ilmailuliiton YouTube-kanavalla.
0 Comments