
Valtion lentokonetehtaan Viima-koulukone Kaivopuiston lentonäytökseen
- Kirjoitti Pia Illikainen
- Päiväys: 19.05.2017
- 0 Kommenttia
Valtion Lentokonetehtaan VL Viima II -koulukone osallistuu Suomen Ilmailumuseon järjestämään Kaivopuiston lentonäytökseen 9.6.2017. 1930-luvun kaksitasoinen Viima edustaa kotimaisen lentokoneteollisuuden kultakautta. Suomalaiskoneella koulutettiin Ilmavoimien lentäjiä 1950- ja 1960-lukujen vaihteeseen saakka. Tämän jälkeen Viimoja lensi siviilirekisterissä vielä vuosia – viimeiset tähän päivään saakka.
Ilmavoimat tilasi vuonna 1938 Valtion lentokonetehtaalta 20 Viima-koulukonetta. Koneilla koulutettiin lentäjiä sotien aikana ja sotien jälkeen – aina 1950- ja 1960-lukujen taitteeseen saakka. Käytöstä poiston jälkeen Ilmavoimat huutokauppasi useita Viimoja, ja niillä lennettiin siviilikäytössä useita vuosia.
Kaivopuiston lentonäytöksessä esiintyvä Viima (OH-VIG) on Suomessa asuvan englantilaisen historiallisten lentokoneiden harrastajan, Phil Lawtonin omistama. Kone, alkuperäiseltä tunnukseltaan VI-3 ja lempinimeltään ”Haijala”, myytiin 1970-luvulla ulkomaille. Lawton osti koneen vuonna 2015 Saksasta, toi Suomeen ja entisöi 1940-luvun asuun ja väritykseen. Kone on tällä hetkellä toinen Suomessa olevasta kahdesta lentokuntoisesta Viimasta.
Phil Lawton on kertonut tavoitteekseen lentävän museokonelaivueen perustamisen Suomeen.
Lentonäytöksen esiintyjistä ja muusta päivittyvästä ohjelmasta tiedotetaan Ilmailumuseon verkkosivuilla: www.kaivariairshow.fi sekä tapahtuman Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/kaivariairshow/
Lehdistökuvat Viimasta: https://www.flickr.com/photos/ilmailumuseo/albums/72157680775187754
Kaivopuiston lentonäytös on Suomen Ilmailumuseon järjestämä ilmailun suurtapahtuma. Lentonäytös lennetään Helsingin edustalla perjantai-iltana 9.6.2017. Näytöksen esiintyjinä nähdään niin ilmailun klassikoita kuin nykypäivän ja tulevaisuudenkin koneita. Tapahtuma levittäytyy maalle, merelle ja ilmatilaan. Lentonäytös on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina ovat Finavia ja Vantaan kaupunki. Muut yhteistyökumppanit ovat Bae Systems, Boeing, Finnair, Helsingin kaupunki, Hernesaaren Ranta, Lockheed Martin, Rafale International, Rajavartiolaitos / Vartiolentolaivue, Saab AB, SEK, Suomen Ilmailuliitto ja Suomen Meripelastusseura.
Lisätietoja:
Markku Kyyrönen, museonjohtaja, Suomen Ilmailumuseo
p. 044 777 0797, markku.kyyronen@ilmailumuseo.fi
Perttu Karivalo, lentonäytöksen johtaja
p. 040 5431539, perttu.karivalo@nightsky.fi
Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka ylläpitää Suomen laajinta ilmailuaiheista kokoelmaa. Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet. Ilmailumuseo on aktiivinen ja elämyksellinen kansainvälisen tason museokohde. Museo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Vantaan Aviapoliksessa. Ilmailumuseota ylläpitää Suomen Ilmailumuseosäätiö. LÄHDE LENTOON!
EDIT: 19.5. klo 11.45, lause koneen nykyisestä ulkoasusta.
0 Comments