
Kohti valoisaa tulevaisuutta
- Kirjoitti Pia Illikainen
- Päiväys: 11.03.2019
- 0 Kommenttia
- blogi, uusi ilmailumuseo, viestintä
Uusi Ilmailumuseo -blogi
Suomen Ilmailumuseo on historiansa suurimman muutoksen edessä. Tässä blogissa kerromme matkastamme Uudeksi Ilmailumuseoksi. Lue lisää hankkeesta.
Minua pyydettiin viime viikolla puhumaan Lahden Ilmasillan jäseniltaan aiheesta Suomen Ilmailumuseo tänään ja tulevaisuudessa. Samasta aiheesta lupauduin kertomaan myös museon vapaaehtoisille hieman aiemmin.
Tulevaisuus on aihe, jota olemme viime aikoina paljon pyöritelleet ja pohtineet eri kanteilta. Viime viikkoisen esitelmän alkuun totesin, että kristallipalloa en edelleenkään omista. Tiedämme kuitenkin tilanteen, jossa nyt elämme ja tiedämme tavoitteemme. Mutta missä Suomen Ilmailumuseo sijaitsee tulevaisuudessa, sitä emme tiedä.
Viime vuonna teimme kovasti töitä Cargo-hankkeen edistämiseksi. Loppuvuodesta kävi kuitenkin ilmeiseksi, että tarvitsemme myös muita vaihtoehtoja Cargo-hankkeen rinnalle.
Nyt alkuvuonna sukelsimme henkilökuntamme voimin museomme syvimpään olemukseen. Tahdoimme selvittää miksi olemme olemassa, mikä tekee meistä ainutlaatuisen, miksi museon tulisi olla olemassa jatkossakin. Huomasimme, että tällainen pohdinta olisi aika ajoin tarpeellinen, ilman pakottavaakin syytä. Samaan aikaan keskeisin rahoittajatahomme opetus- ja kulttuuriministeriö ohjasi meitä näihin pohdintoihin – viime vuoden lopulla teimme selvityksen ministeriölle valtakunnallisen erikoismuseon edellytystemme täyttymisestä ja nyt heti alkuvuodesta museolain uudistaminen ajoi museot tiukalla aikataululla hakemaan uudelleen valtionosuusjärjestelmän piiriin. Samalla myös valtakunnallinen erikoismuseo -järjestelmä muuttui hieman ja haimme valtakunnallisen vastuumuseon statusta.
Mitä löysimme syvältä museon sisimmästä?
Tunnistimme kokoelmiemme merkityksen. Niihin toimintamme pohjaa. Ne erottavat museon myös muista, vaikkapa kaupallisista toimijoista. Voimme saada aikaan museokävijälle elämyksiä, jotka pohjaavat historiaan, elettyyn elämään ja samalla myös tulevaisuuteen. Se on aidosti koskettavaa, se ei ole päälle liimattua elämyksellisyyttä.
Tunnistimme myös syvän asiantuntijuutemme. Olemme asiantuntijoita monella saralla. Kokoelmien lisäksi asiantuntijuutemme kattaa muun muassa vapaaehtoistoiminnan, muistitiedon, säilyttämisen sekä kirjasto- ja arkistotyön asiantuntijuuden.
Keskeistä toiminnallemme on myös saatavuus. Museon tulee olla kaikille avoin ja saavutettava. Panostamme jatkossa vielä entistä enemmän valtakunnalliseen saavutettavuuteen – esimerkiksi digitaalisin palveluin pystymme tuomaan palvelumme koko maanlaajuisesti mahdollisimman monen ulottuville.
Ilmailu on kansainvälistymisen historiaa. Tahdomme, että kansainvälisyys ja kansainvälistyminen näkyy toiminnassamme jatkossakin.
Pohdinnoissamme nostimme ilmailukulttuurin osaksi ydintämme. Lienee itsestään selvää, että toimialamme edustaa kulttuuria. Mitä kaikkea ilmailukulttuuri pitää sisällään ja voimmeko puhua ihmisten ilmailusuhteesta? Tässä on varmasti vielä herkullista keskustelun aihetta pitkäksi aikaa.
Tähän kovaan ytimeen pohjautuu toimintamme ja lopulta koko olemassaolomme oikeutus. Siihen kiteytyvät asiat, joista pidämme kiinni jatkossakin, olipa sijaintimme ja toimintakonseptimme jatkossa millainen hyvänsä.
Mitkä ovat ensisijaiset tavoitteet?
Saimme Museovirastolta ansioituneen lausunnon selvitykseemme valtakunnallisen erikoismuseon edellytysten täyttymisestä. Lausunnon mukaan ainutlaatuisuutemme toteutuu toimialamme ja hallinnoimiemme kansallisesti merkittävien kokoelmien kautta. Olemme ainoa museo, joka tallentaa valtakunnallisesti kattavasti niin siviili-, sotilas- kuin viranomaisilmailunkin. Lausunnossa todetaan myös se, että museon niukat vuotuiset toimintamäärärahat sekä edelleen ratkaisua vailla oleva toimitilakysymys vaikuttavat merkittävällä tavalla toiminnan tavoitteiden saavuttamiseen ja erikoismuseon tehtävien hoitoon.
Koukeroisen viranomaiskielen voisi tiivistää seuraavaan: Miten kävisi historiallisesti arvokkaille kokoelmille ja toimialan tallentamiselle, jos Suomen Ilmailumuseota ei olisi? Toista tallentajaa ei Suomessa ole. Millainen aukko syntyisikään historian aikajanalle nyt ja tulevaisuudessa? Kuinka suuri ja merkittävä osa ilmailuun liittyvien yhtiöiden historiaa katoaisi?
Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita toivon mukaan emme joudu koskaan oikeasti esittämään.
Museon ensisijainen tavoite tällä hetkellä on toimintansa jatkon turvaaminen ja valtakunnallisten kokoelmien säilymisen varmistaminen. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon keskustelua, päätöksentekoa, yhteistyön tiivistämistä monella saralla, uudistettuja rahoitusmalleja sekä aivan uudenlaista ennakkoluulotonta ajattelua.
Seuraava rohkea askel kohti uutta nähdään jo lähiviikkoina – olethan mukana!
Pia Illikainen
Kirjoittaja on Suomen Ilmailumuseon museonjohtaja
PS. Haluatko nähdä tiivistetysti mistä museomme kertoo? Katso se täältä. Siellähän vilahtaa myös tämän blogikirjoituksen otsikko!
0 Comments