
Kokoelmat kertovat 1/2016: Napapiirin ylitystodistus Rovaniemen lennolta elokuulta 1960
- Posted by Tapio Juutinen
- On 29.01.2016
- 0 Comments
- Kokoelmat kertovat
1940- ja 1950-luku olivat lentoliikenteen laajentumisen ja kansainvälistymisen aikaa Suomessa. Merkittävimmän lentoyhtiön Aero Oy:n osake-enemmistö siirtyi Suomen valtiolle ja konetyypiksi tuli amerikkalainen työjuhta Douglas DC-3. Euroopan liikenteen laajentumisen lisäksi myös yhtiön kotimaan reittitarjonta kasvoi nopealla vauhdilla toisen maailmansodan jälkeen. 1950-luvun lopulla kotimaan reittiverkosto oli jo Euroopan tiheimpiä ja kattoi lentoasemat Maarianhaminasta aina Ivaloon saakka. Museon kokoelmissa oleva, elokuussa 1960 päivätty Napapiirin ylitystodistus sijoittuu ajallisesti kotimaan lentomatkustamisen kasvun vuosille.

Lentomatkustajia Rovaniemen lentoasemalla luultavasti loppukesästä 1960. Liikennealueen remontin ja kestopäällysteen lisäämisen takia jouduttiin turvautumaan puiseen kävelysiltaan. Taustalla vuonna 1953 valmistunut järjestyksessään kolmas lennonjohto- ja matkustajarakennus. Esko Manninen, LF-Foto Oy / Suomen Ilmailumuseo.
Rovaniemen lentoliikenteen historiaa
Napapiirillä sijaitseva Rovaniemi oli lisätty alun perin reittikartastoon jo välittömästi lentokentän valmistumisen jälkeen kesäkuussa 1940, avasihan Aero Oy tällöin aina Jäämerelle yltäneen reitin Helsingistä Petsamoon. Liikenne Luftwaffen asemapaikkana toimineelle Rovaniemelle toimi halki jatkosodan erityyppisillä reittivaihtoehdoilla.
Toisen maailmansodan jälkeen, lentoliikenteen jälleen vapauduttua Pariisin rauhansopimuksen jälkeen, Rovaniemen liikenne avattiin Aeron toimesta väliaikaisesti kesäksi 1948 reitillä Helsinki-Vaasa-Kemi-Rovaniemi. Jatkuvaksi ja ympäri vuoden toimivaksi liikenne avattiin kesästä 1951 alkaen.
Kotimaan liikennettä hoidettiin 1950-luvulla 21- ja lopulta 26-paikkaisilla DC-3:lla, mutta matkustajalukujen kasvettua vuosikymmenen mittaan otettiin myös Convair Metropolitan käyttöön kotimaan reiteillä.
Rovaniemen lentoliikenteessä elettiin murroskohtaa syksyllä 1960, saihan lentokenttä Lapin läänin ensimmäisen kestopäällystetyn 2100 metriä pitkän kiitotien. Tästä johtuen DC-3:a uudemmat, nopeammat ja tilavammat Aero-yhtiön liikennekoneet Convairit ja Caravellet alkoivat liikennöidä myös Rovaniemelle.
Ensimmäinen Convair oli laskeutunut Rovaniemelle jo helmikuussa 1960. Liikenne suihkukoneilla, Caravelle-konetyypillä, aloitettiin lentoasemalle maaliskuussa 1962.
Napapiirin ylitystodistus
Katsele asiakirjaa isompana (1,25 mt) tästä linkistä.
Oheinen, elokuun 10. päivänä vuonna 1960 päivätty näyttävä napapiirin ylitystodistus kuuluu yksityiseen arkistoon Suomen Ilmailumuseossa. Neliväripainatetun, kaunopuheisen todistuksen korkeus on noin 48 senttimetriä. Asiakirjan alalaitaa koristaa silloinen yhtiön sinivalkoinen logo.
Todistuksen kuitannut henkilö on ylittänyt napapiirin Aero Oy:n reittilennolla Oulusta Rovaniemelle mainittuna päivänä. Rovaniemelle aikataulun mukaan kello 22.05 saapunut lento (AY416) suoritettiin mitä ilmeisimmin DC-3 –koneella ja napapiiri on ylitetty kymmentä minuuttia aiemmin.
Todistuksen ovat allekirjoittaneet koneen kapteeni Lauri Manner ja lentoemäntä Elina Merikallio. Näyttävään todistukseen on piirretty Aeron reitti Oulusta Kemiin ja edelleen Rovaniemelle ja Ivaloon.
Todistus on ollut lentomatkustajille maksullinen. Julisteesta saadut myyntitulot on ohjattu Lapin Lasten Ystävät ry:lle. Kyseessä oli professori Arvo Ylpön yhdessä maaherra Uuno Hannulan ja pääjohtaja Oskari Reinikaisen kanssa vuonna 1948 perustama yhdistys jonka tehtäväksi määriteltiin Lapin lasten sairaanhoidon tukeminen sekä kesäleiritoiminnan järjestäminen terveyttä edistävässä tunturi-ilmastossa.
Vuonna 1960 yhdistyksen leiri- ja retkeilyalue, keskipisteenään Laanilan Tunturimaja, sijaitsivat Rovaniemi-Ivalo –tien varressa, ns. Piispanmutkan maastossa.
Sitä, mistä alkaen ja kuinka pitkään kyseisen kaltaista todistusta yhtiön matkustajakoneissa myytiin, ei ole tiedossa. Myyntituloja saanut Lapin Lasten Ystävät ry vaihtoi nimensä muotoon ”Lapin Ystävät ry” vuonna 1960 eli todistus on vähintäänkin painettu 1950-luvun loppupuolella.
Lisätietoa todistuksen myynnistä pyydetään toimittamaan museon kokoelma-amanuenssille.
Lähteet
Painetut lähteet
Aero Oy:n reittikartta 15.6.-31.10.1960, Suomen Ilmailumuseon asiakirja-arkisto
Wegg, John: Finnair – The art of flying since 1923. Finnair, 1983.
”Suihkukoneliikenne voi alkaa Rovaniemelle lokakuun alussa”, Lapin Kansa 20.8.1960
WWW-lähteet
Finnair-konsernin sivut (http://www.finnairgroup.com/konserni/konserni_14_6.html, viitattu 29.1.2016)
Laanilan Ystävien sivut, yhdistyksen historiaa (http://www.laanilanystavat.fi/katsaushistoriaan/yhdistyksenhistoria/, viitattu 29.1.2016)
0 Comments