Ilmailumuseon kokoelmista löytyy lukuisia museoarvoltaan merkittäviä objekteja, jotka liittyvät perustavalla tavalla ilmailualan kehitykseen, murroskohtiin tai merkkitapauksiin osana kansallista ja kansainvälistä historiaa. Tällä sivulla esittelemme kokoelmiemme aineistoa, johon suurella yleisöllä ei syystä tai toisesta ole tällä hetkellä pääsyä.
Wäinö Bremer ja Junkers Junior
Lentäjä Wäinö Bremeriä (1899-1964) voi hyvällä syyllä pitää Suomen tunnetuimpana erikoisalansa pioneerina. Hän lensi Euroopan ympäri 1931, kävi Kapkaupungissa 1932 ja seuraavana vuonna kiersi koneellaan maailman ympäri. Kaikki suoritukset hän teki kaksipaikkaisella Junkers Junior –avokoneellaan, joka on Bremerin kuoleman jälkeen ruokki ihmisten mielikuvitusta Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajaterminaalissa 42 vuoden ajan (1976-2018).
Terminaalin muutostöiden vuoksi “Junnu” poistui terminaalin katosta ja palasi museolle joulukuussa 2018. Tällä hetkellä se ei ole esillä näyttelytiloissa, vaan odottaa puhdistuksen jälkeen uutta esittelyä. Museo kertoo Bremerin ja kokoelmiinsa kuuluvan ”Junnun” tarinaa koneelle perustetulla englanninkielisellä Facebook-sivulla. Liity mukaan seuraamaan lentäjäsankarimme jännittäviä vaiheita!
Kokoelmat kertovat
Museo julkaisi 2013-2016 kuukausittain Kokoelmat kertovat -katsauksen kokoelmissa olevasta mielenkiintoisesta esineestä, kuvasta tai arkistoasiakirjasta. Alta löydät 1 / 2013 – 5 /2015 julkaistut kertomukset ja blogista numerosta 6 / 2015 alkaen julkaistut kertomukset.
Kokoelmakappaleen merkitystä museokokoelmassa on avattu tuomalla esineen tarina ja käyttöyhteys monipuolisesti esille. Sarja esittelee etupäässä museonäyttelyiden ulkopuolella olevia objekteja, mutta välillä taustoitetaan myös kaikille tuttuja näyttelyesineitä.
Mikä ihme on Taivaankirppu? Ja mihin on käytetty perusnäyttelyn parvella olevaa kolmisauvakojetta? Mihin tarkoitukseen Napapiirin ylitystodistuksia myönnettiin?
Sukella mukaan kokoelmiemme jännittävään maailmaan!