
Lasten juhlaa Ilmailumuseon keväässä
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 03.05.2022
- 0 Comments
Lapset ovat museoille mieluisia asiakkaita, ja museoiden tarjonnassa on paljon nimenomaan lapsille suunnattuja palveluja. Ilmailumuseolla pitkä odotus purkautuu viimein, kun Lastenpäivä 2022 pärähtää käyntiin lauantaina 21.5. museon pihalla ja näyttelyissä. Kevään merkkejä ovat myös koulujen ja varhaiskasvatuksen retket. Ilmailumuseon lasten palvelutarjontaa kehitetään jatkuvasti niin, että ilmailuhistorian ihmeitä pääsee kokemaan eri näkökulmista. Ilmailumuseon lasten toimintaan kuuluvat nykyisin Pikku Pilotin lentokoulu -teemaopastuksen lisäksi myös kesäleirit ja iltapäiväkerho. Ilmailumuseolla voi myös järjestää itse suunnittelemansa lastentapahtuman. Alle 7-vuotiaat nauttivat ilmaisesta sisäänpääsystä, ja museon 7-17 -vuotiaat ”hevijuuserit” ovat tänä vuonna saaneet oman Junnukortin, joka takaa sisäänpääsyn vuodeksi.
Tulevaisuus on täällä!
Lastenpäivän teemana on tulevaisuus ja tulevaisuuteen vaikuttaminen. Tulevaisuuden tekemisen ainesosia ovat yhtä lailla historian ymmärtäminen kuin myös kuvitteleminen, ihmetteleminen, keksiminen ja kokeileminen. Lastenpäivän työpajoissa ja tapahtumapisteillä voi suunnitella monenlaisia ilmailun, matkailun ja tekniikan tulevaisuuksia. Tarjolla on mm. tutustumista sähkölentokoneeseen, virtuaalimatkustamiseen ja lentosimulaattoreihin. Matkustamisen tulevaisuutta ratkotaan hauskassa työpajassa, ja oikkuilevaa ilmastoa ymmärretään teatterin keinoin.
Mukana Lastenpäivää tekemässä ovat mm. Tullin koirat, Artsi ja muut museotoimijat, Tanssiteatteri Raatikko, vantaalaiset yritykset Jumbo-Flamingosta ja Fazerista pieniin paikallisiin toimijoihin, ilmailualan yhdistyksistä Ilmailumuseoyhdistys, DC-yhdistys, Sähkölentoyhdistys, Virtuaalilentäjät ja alan harrastustoiminnan kattojärjestö Suomen Ilmailuliitto, alueen pelastustoimijat ja museolla toimivat yrittäjät, kuten Takeoff Simulations. Tapahtumatiedot päivittyvät museon kalenteriin ja someen. Lastenpäivään pääsee normaalilla museolipulla, ja päivän erikoistarjouksena lastenlipun hinnalla saa koko vuoden voimassa olevan Junnukortin.

Kesäleirejä ja kivaa oppimista
Kesäleirit ovat 7-10 -vuotiaille ilmailusta innostuneille suunnattuja nelipäiväisiä päiväleirejä (alkaen 13. ja 20.6.). Leirien monipuoliseen ohjelmaan kuuluu niin toimintaa museolla kuin myös retki lentoasemalle. Museoaktiviteetteja ovat mm. näyttelyihin tutustuminen ja kurkistukset kokoelmatiloihin, entisöinti tutuksi, askartelu ja nikkarointi, ilmastotyöpajat ja liikunnalliset jutut museon isolla pihalla.
Iltapäiväkerhosta Ilmailumuseolla on tämän kevään jälkeen kokemusta kahden vuoden ajalta. Kerhot on suunnattu vantaalaisille 3-6 -luokkalaisille, ja tarkoituksena on tarjota maksutonta harrastustoimintaa koulupäivän jälkeen. Tämän lukuvuoden kerho kuuluu Harrastusten Vantaa -hankkeen piiriin ja on osa kansallista harrastamisen Suomen mallia.

Lapsille tilaa ja tekemistä
Vahvin muistijälki syntyy kokeilemalla ja koskettamalla. Museoissa taiteillaan kokoelmakohteiden suojaamisen ja kokemuksen välittämisen välimaastossa. Pienetkin museokävijät ymmärtävät hyvin museokäyttäytymisen perussäännöt – ja osaavat ottaa ilon irti niistä kohteista, joissa koskeminen on suotavaa. Ilmailumuseon suosituimpia kohteita ovat Convair Metropolitan, johon pääsee sisälle, ja Draken-simulaattori. Näitä täydentää kesäisin ”Lokinpoikanen” eli museon pihalla sijaitseva ihan aito Cessna-lentokone, johon hyvällä säällä pääsee tutustumaan ja kokeilemaan sisätiloihin. Suosittuja ovat myös polkulentokoneet, joista Myrsky sai viime kesänä oman hangaarin ja on voinut olla ulkona kokeiltavana.
Museolla on tänä vuonna toiminut Lastenpaikka-työryhmä, tehtävänään suunnitella kesäksi lapsiperheitä palvelevia saavutettavia ja esteettömiä paikkoja ja palveluja. Nykyistä museoympäristöä ei ole suunniteltu erityisesti lapsiperheitä ajatellen, mutta tavoitteena on luoda museolle paikkoja niin puuhakasta menoa kuin myös chillailua varten, eväspaikat mukaan lukien. Aviapoliksen rakentumisen myötä museo on hyvin saavutettavissa I- ja P-junilla, ja viime kesänä avattuun runkoparkkiin on helppo lukita pyörät turvallisesti.

Järjestä oma tapahtuma
Pandemia-aikana tapahtumatuotannot kokivat kovia. Ala myös oppi ja muuttui paljon, eikä kyse ole pelkästään turvallisuuskulttuurista tai digitaalisuudesta. Yksityistapahtumien suosion kasvusta oli viitteitä jo ennen koronaa, ja räätälöidyn tapahtuman järjestämiseen Ilmailumuseolla on useita mahdollisuuksia. Museon omatoiminen opastuskierros päivittyy aika ajoin, ja isommat lapset viihtyvät myös ääniopastuksen parissa.
Pienen tapahtuman, kuten syntymäpäivät, voi pitää omassa rauhassa Avia-kabinetissa tai aulan päädyssä, mutta isommalle porukalle voi järjestää vaikka leffatapahtuman auditoriossa muhkeiden lentokonepenkkien syleilyssä. Tapahtuman oheisohjelmaksi voi Pikku Pilotin lentokoulun lisäksi tiedustella Draken-opastusta ja lennätystä. Yläkouluikäisille voi jo suositella aitoja simulaattoreita. Yhtä simulaattoria ehtii tunnin aikana kokeilemaan 3-4 lentäjää. Tapahtumatarjoilut räätälöi Kahvila Yläpilvi.
Suomen Ilmailumuseo on avoinna ympäri vuoden ma-pe 10-20, la-su 10-17.
Pääsymaksut: 12/6/0 €. Alle 7 v ja Museokortilla vapaa pääsy. Junnulippu vuodeksi 20 €.
Artikkelikuva: Draken-elämys tuntuu hauskimmalta oman aikuisen kanssa, kuvaaja Kaisu Vastela.
0 Comments