
Matkalla medialukutaidon maailmassa
- Posted by Tiia Fynes
- On 09.04.2021
- 0 Comments
- 1960-luku, Aero, Finna, Lukuviikko, medialukutaito, monilukutaito
Tällä viikolla olemme viettäneet Lukuviikkoa, valtakunnallista lukutaidon teemaviikkoa. Museoiden, arkistojen ja kirjastojen hakupalvelu Finna tarjoaa turvallisia, ammattilaisten vaikoimia ja kuvailemia aineistoja myös opetuskäyttöön. Tee kanssamme sinivalkoinen monilukutaitoharjoite vuoden 1962 Matkalla sinivalkoisessa -kirjasen kanssa – ja jos pystyt, ratkaise painatteen arvoitus!
Lukutaitoa on monenlaista
Lukutaito ei tarkoita vain mekaanista osaamista tai kielioppia – arki- ja työelämästä selviämiseen on nykyään pystyttävä ymmärtämään yhä monimuotoisempia tekstejä ja osattava käsitellä entistä pirstaloituneempaa tietoa.
Monilukutaito voidaan ymmärtää taidoksi hankkia, tulkita, käyttää, tuottaa, esittää ja arvioida tekstejä eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa sekä erilaisten välineiden avulla. Tämä taito kehittyy läpi elämän, mutta erilaisten tekstien lukutaidon opettelu alkaa jo lapsuudessa. Mediakeskeisessä ja digitalisoituneessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa monilukutaitoa tarvitaan erityisesti mediatekstien ja niiden käyttötapojen syvälliseen tarkasteluun. Vuoden 2014 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa monilukutaito on yksi laaja-alaisen osaamisen alueista, joiden taitoja harjoitellaan kaikkien oppiaineiden yhteydessä.
Mediakulttuuri ja digitaaliset ympäristöt tarjoavat kasvuun moninaisia aineksia, mutta vähäisesti suuntaviivoja siihen, millaiset valinnat ja taidot tukevat hyvinvointia, edistävät yhteiskunnallista osallisuutta ja kehittävät eettistä asennetta toisia kohtaan. Siksi tarvitaan mediakasvatusta, jolla tuetaan lasten mediataitoja. Mediakasvatus vakiintui käsitteenä 2000-luvulla, mutta koulujen opetussuunnitelmissa puhutaan medialukutaidosta. Medialukutaito mainitaan vuoden perusopetuksen suunnitelman perusteissa sekä yhtenä aihekokonaisuutena ja äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen tavoitteissa ja sisällöissä.
Finna on luotettava opetuskäytössä
Lukutaidon elementtien opiskeluun kouluissa tarvitaan tietenkin monimuotoisia ja erilaisia tekstejä. Finna.fi on monipuolinen ja turvallinen hakupalvelu myös opetuskäyttöön, sillä sen aineistot ovat valikoineet ja kuvailleet ammattilaiset sadoista arkistoista, kirjastoista ja museoista. Kuvien, kirjojen, elokuvien ja monien muiden lähteiden hyödyntäminen yhtä aikaa parantaa oppilaiden monilukutaitoa ja lähdekriittisiä valmiuksia. Yksinkertaisimmillaan Finnan haku toimii pelkällä sanahaulla, mutta erilaisten rajaimien käyttö mahdollistaa sen monipuolisemmankin käytön.
Oheisen esimerkin avulla kuka tahansa voi harjoittaa monilukutaidon ja medialukutaidon osaamistaan. Ilmailumuseon Finna-sivustolta löytyy digitaalisessa muodossa yli 80-sivuinen Matkalla sinivalkoisessa -kirjanen, jonka Aero Oy julkaisi vuonna 1962. On kiinnostavaa esimerkiksi pohtia, mikä on ollut kirjasen teon tarkoitus ja kenelle se on aikanaan suunnattu? Ainakaan toistaiseksi emme ole onnistuneet saamaan selville sen synty- tai käyttöhistoriaa, mutta tämä ei onneksi estä käyttämästä sitä apuna pienessä lukutaitoharjoituksessa.

Sinivalkoinen monilukutaitoharjoite
Matkalla sinivalkoisessa -painatteessa käsitellään laajasti lentomatkustamiseen liittyviä asioita ja käytäntöjä: siinä selitetään lukijalle ilmailun fysikaalisia ilmiöitä ja moottorien toimintaperiaatteita; esitellään Aeron käytössä julkaisuhetkellä olleet konetyypit sekä yhtiön henkilökunnan työnkuvat ja koulutus; käydään läpi ohjeet ja määräykset lentomatkustajalle, aikavyöhykkeet, lentorahti, lentokoneiden huolto ja niin edelleen. Painatteen tekstin sävy on näennäisesti yleissivistävä ja matkustamiskulttuuriin opastava, mutta yhtiön tarjoamien palvelujen laadun tai lentomatkustamisen etujen kuvailussa ei kauniita sanoja juurikaan säästellä ja mainostarkoitus onkin melko ilmeinen.
Kirjasen tekoon on selvästi käytetty resursseja, käsiteltäviä aiheita on paljon ja kuvituskin on todella hieno ja yksityiskohtainen. Lentomatkustaja voi 2020-luvullakin oppia paljon lukemalla kirjasen sisältöjä, vaikka toki osa sisällöstä ei ole enää aivan yhtä ajankohtaista kuin kirjoittamishetkellä: ”Jos olette työtuulella, pöytälevy kestää matkakirjoituskoneen painon. Mutta on ehkä syytä kysyä lupaa vierustovereilta, etteivät nämä häiriinny koneenne äänestä.”
Yksi kirjasen lause kiteyttää monia muutoksia sekä käytetyssä kielessä että esimerkiksi lentomatkustamisen toiminta- ja turvallisuuskulttuurissa: ”Jos Teillä on pikkulapsi sylissänne, älkää kiinnittäkö varmuusvyötä hänen ympärilleen. Lapsen on paras olla lähdössä tukevasti Teidän käsivarsienne varassa.” Ensimmäisenä tässä lauseessa silmään pistää tietenkin vanhentunut turvallisuusnäkökulma, lentoturvallisuusmääräykset edellyttävät nykyään myös pikkulapsilta omaa turvavyötä. Nykyään ei myöskään puhuta varmuusvyöstä, eivätkä yritykset yleensä puhuttele asiakkaitaan aivan yhtä muodollisesti. Teitittely oli vielä hyvin tavallista 1960-luvulla, sinuttelu alkoi yleistymään laajemmin vasta 1970-luvulla.
Oheiset tulkinnat tekstistä ja sen taustoista vaativat kaikki mekaanisen lukutaidon lisäksi tekstin tulkintaan ja analysointiin liittyviä taitoja. Lukutaito on kansalaistaito, muista siis harjoittaa sitä!
Bonuskysymys!
Mahtaako sinulta löytyä tietoa Matkalla sinivalkoisessa -kirjasen käytöstä tai jakelusta? Voit jättää lisätietosi Finna-palvelussa Ota yhteyttä -painikkeen kautta tai jättää kommentteihin valistuneen arvauksesi siitä, miksi ja kenelle tämä julkaisu vuonna 1962 tarkoitettiin!
0 Comments