Taitolento Suomessa

25.10.2013 – 27.4.2014

Suomen Ilmailumuseon erikoisnäyttelyssä taitolentämisen historia ja nykypäivä kohtaavat. Näyttelyssä on esillä kolme viime vuosituhannen kuuluisimman suomalaisen taitolentäjän, Seppo Saarion rakentamaa lentokonetta, jotka liittyvät kiinteästi suomalaiseen taitolentohistoriaan. Koneet lentävät edelleen aktiivisesti, ja niiden nykyiset omistajat ovat olleet mukana näyttelyä toteuttamassa.

Esillepanossa hyödynnetään muun muassa taitolento-ohjelmien aikana kuvattua videomateriaalia. Aineistosta on suomalaisen taitolentäjän ja esiintyvän taiteen monitoimimiehen Sami Saikkosen johdolla koostettu elämyksellinen kokonaisuus.

Mersut Suomessa - 70 vuotta

17.3. – 29.9.2013

“Mersut Suomessa 70 vuotta” -teemanäyttely kertoo Suomen ilmavoimien Messerschmitt Bf 109 -hävittäjän historiasta. Saksalaisia Messerschmitt -hävittäjiä eli “Mersuja” tilattiin ilmavoimille jatkosodan loppupuolella, keväällä 1943, korvaamaan tekniikaltaan vanhentuvaa hävittäjäkalustoa.

Näyttelyn keskiössä on toinen Suomen kahdesta säilyneestä Messerschmitt -hävittäjästä, G6 -alatyypin MT-452. Kone on Ilmailumuseolla lainassa Sotamuseolta, ja siirrettiin Utin jääkärirykmentistä helmikuussa 2013.

Helsinki-Vantaan kuusi vuosikymmentä

13.6.2012 – 29.9.2013

Suomen Ilmailumuseo juhlistaa Helsinki-Vantaan lentoaseman juhlavuotta näyttävällä erikoisnäyttelyllä.Seutulaan rakennettiin vuoden 1952 Olympialaisia varten uusi lentoasema, josta kehittyi Suomen merkittävin kansainvälinen lentoasema ja Pohjois-Euroopan merkittävin kaukoliikennekenttä. Ilmailumuseon erikoisnäyttely tarkastelee lentoaseman kehitysvaiheita vuosikymmenten aikana, ja nostaa esiin ikimuistoisia tapauksia lentoaseman historiassa.

Näyttely esittelee myös lentoasemaorganisaatiota suurelle yleisölle.

Leijat

30.11.2011 – 27.5.2012

Leijat -teemanäyttely kertoo leijojen historiasta ja leijoista tämän päivän harrastuksena. Näyttelyssä on esillä suomalaisten leijaharrastajien valmistamia nykyaikaisia leijoja, historiallisia leijamalleja  sekä leijoja Aasiasta – Kiinasta, Koreasta, Japanista, Intiasta ja Malesiasta.

Suomen käsityön museon kiertonäyttely on toteutettu yhteistyössä mm. Suomen Leijaseura ry:n kanssa.

Sotakorvaukset ja lentokoneteollisuus

16.6. – 13.11.2011

Sotakorvaukset ja lentokoneteollisuus -erikoisnäyttely käsittelee sotakorvausvuosia 1944-1952 ja niiden merkitystä suomalaiselle metalliteollisuudelle. Erityisenä tarkastelun kohteena on Valtion Lentokonetehdas, jonka historiaa valotetaan laajemmin. Näyttelyn pohjalla on Porin Rosenlew-museosta ja Tampereen museokeskus Vapriikista lainassa oleva Kahdeksan vuoden urakka – Suomen sotakorvaukset -näyttely.

Näyttely sai syyskuussa 2011 merihenkisen laajennuksen S/S Turso ja muut sotakorvausalukset.

Myyttinen lento

26.3.2010 – 29.5.2011

Myyttinen lento kertoo lentämisestä unelmissa ja saduissa antiikin tarujen Ikaroksesta Pegasokseen, Katto-Kassisen kautta noitiin ja keijuihin – sekä aina nykypäivän Harry Potteriin asti. Näyttelyssä on esillä jännittäviä, satumaisia esineitä sekä paljon tekemistä koko perheelle. Oletko sinä jo kokeillut lentävää mattoa?

Erikoisnäyttely sopii lapsille ja lapsenmielisille. Myyttinen lento valloittaa koko ilmailumuseon välihallin, tarjoten jokaiselle museokävijälle ikäryhmästä huolimatta mahdollisuuden sukeltaa lentounelmien maailmaan. Näyttely on värikäs, aisteja kutkutteleva ja osallistava.

Historian siipimiehet

5.12.2009-14.2.2010

Historian siipimiehet – Ilmailumuseoyhdistyksen 40-vuotisjuhlanäyttely esittelee suomalaisen ilmailumuseotoiminnan historiaa ja kertoo yhdistyksen toiminnasta. Näyttelyssä esitellään ensimmäistä kertaa harjoituslentokone Focke-Wulf Fw 44 Stieglitz, jonka entisöinti valmistuu syksyllä 2009.

Historian siipimiehet -näyttely on Ilmailumuseoyhdistyksen tuottama erikoisnäyttely.

Trafiikkia postimerkeissä

1.10.2009 – 3.1.2010

Trafiikkia postimerkeissä esittelee suomalaisia liikenteen ja viestinnän alan postimerkkejä.

Postimuseon tuottama näyttely on kahdeksan liikenne- ja viestintäalan museon muodostaman museoketjun yhteinen kiertonäyttely. Näyttelyssä esitellään noin sata postimerkkiä sekä valikoima taitelijoiden piirtämiä merkkien alkuperäisiä originaaleja. Lisäksi näyttelyssä on esillä museoiden omaa esineistöä.

Trafiikki-museot on kahdeksan museon muodostama museoketju, joka on erikoistunut viestinnän ja liikenteen historian tallentamiseen ja esittämiseen. Trafiikki-museoiden toimiala on näkyvästi esillä suomalaisen postimerkin historiassa. Kaikkiaan liikenne- ja viestintäaiheisia merkkejä on julkaistu noin 250. Vanhin merkki on vuonna 1929 ilmestynyt höyrylaiva Borea kuvaava merkki, joka kuuluu samalla Suomen ensimmäisiin kuvallisiin postimerkkeihin.

Sissit siivillä

01.01.2009 – 20.09.2009

Sissit siivillä on Suomen ilmailumuseon erikoisnäyttely, joka valaisee yhä tänä päivänäkin salamyhkäisyyden verhoamaa sodan aikaista kaukopartiotoimintaa.

Kaukopartioita lennätettiin linjojen yli suorittamaan ensiarvoisen tärkeää tiedustelua vastapuolen liikkeistä ja vahvuudesta. Lentäjät tekivät lukuisia kuljetuslentoja syvälle selustaan, yön pimeydessä, hiljaa ja matalalla. Moni partiomies onkin todennut, että partiomatkan jännittävin osuus oli lentomatka. Ilmateitse myös kuljetettiin partioille ruoka- ja varustetäydennyksiä sekä vietiin haavoittuneet hoitoon.

Näyttelyssä on esillä aitoja esineitä ja runsaasti kuvia. Voit myös kokeilla kantaa kaukopartiomiehen reppua tai testata taitojasi salaviestin avaamisessa.

X