
Mitä kuuluu Hacklab?
- Posted by codeless
- On 17.07.2023
- 0 Comments
- Ilmailumuseo Hacklab, innovaatiomestarit, nuorten palvelut
Ilmailumuseo Hacklab on Vantaan kaupungin Kaikenkokoiset kaupunkikeksinnöt -innovaatiokilpailurahoituksella käynnistetty hanke. Se heräili alkuvuodesta ja starttasi keväällä kunnolla nuorille suunnattujen työpajapäivien muodossa museolla. Näin kesällä on hyvä hengähtää hetki ja luoda katsaus tähän mennessä tapahtuneeseen.
Yhteistyökutsuja ympäri Vantaan
Koleasta talvesta lämpimään kesään on ollut matka, jonka aikana olemme museolla päässeet tutustumaan nuorten ajatusmaailmaan ja mielenkiinnon kohteisiin Hacklabin merkeissä. Suunnittelusta siirryttiin helmi-maaliskuussa yhteistyötahojen keräämiseen. Niitä kartoitettiin ympäri Vantaata, aina kouluista vapaa-ajan ja harrastuskentän toimijoihin.
Yhteyttä otettiin yli 30 nuorten parissa toimivaan tahoon, mm. Vantaan kaupungin ja alueellisen nuorisotyön koordinointiin, kulttuuri- ja harrastustoimijoihin, nuorisotaloihin, kirjastoihin ja muihin kulttuurilaitoksiin. Niitä kutsuttiin mukaan ja niiden kautta mainostettiin työpajoja. Vantaan Kaupunki ja Vantaan Ohjaamo osallistuivat omalta osaltaan mainostamalla työpajoja sosiaalisessa mediassa.
Ilmailumuseon työpajat
Työpajoja järjestettiin kolme ja niihin osallistui yhteensä 46 nuorta. Osana työpajaa oli kierros museolla. Sen aikana nuoret pääsivät tutustumaan museon tiloihin ja saivat opastuksen koneiden ja ilmailun historiaan. Työpajatoiminta sijoittui huhti-toukokuulle ja niiden jälkeen aloimme käymään läpi nuorten ideoita. Ideoita saimme kattavasti laidasta laitaan jokaisen kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.
Totesimme, että ilmailuun liittyvät tarinat, ilmailun historia, tekniikka ja simulaattorit kiinnostivat erityisen paljon. Nuoret olivat hyvin kiinnostuneita kuulemaan ja kokemaan lisää näistä aiheista. Nuoret olivat myös innostuneita siitä, että he pääsivät mukaan suunnittelemaan museolle toimintaa ja yhteistä tekemistä. Tapahtumat ja harrastustoiminta nousivat yhteisiksi aiheiksi ja näiden ympärille ideoitiin toimintaa.
Kiinnostavat asiat ryhmittyivät karkeasti kolmeen eri osa-alueeseen, jotka olivat (1) moniaistillisen museokokemuksen kehittäminen, (2) yhteisöllisyyden rakentaminen museotilan ympärille ja (3) ilmailuun liittyvät tapahtumakonseptit. Yksittäisinä ideoina simulaattorit, pelit ja erilaiset harrastusmahdollisuudet kuten pienoismallien kokoaminen ja lentokoneiden bongaaminen mainittiin useaan kertaan.
Jaoimme tiimin kanssa ideat teemoittain kategorioihin, jonka jälkeen laitoimme työpajoihin osallistuneille nuorille kutsun tulla halutessaan vielä jatkotyöpajaan. Jatkotyöstö järjestettiin museon tiloissa kesäkuussa. Nuorten lisäksi mukana oli museon asiantuntijoista koostuva tiimi. Kartoitimme kiinnostuksen kohteet ja museon fasiliteetit, jotta voisimme mahdollisimman kattavasti mahdollistaa museolla nuorten ideoita.

Testaaminen jatkuu syksyllä
Syksyllä ohjelmassa on vielä suosituksi nousseiden konseptien testaamista työpajaporukan kanssa. Tarkoituksena on testata mikä tai mitkä näistä kiinnostuksen kohteista toimivat parhaiten ja voisivat jopa jäädä osaksi museon toimintaa.
Testitapahtuma on suunnitteilla syksylle, hankkeen viimeisen vaiheen eli pilotoinnin yhteyteen. Olemme suunnittelemassa Ilmailumuseon harrasteiltaa, jossa testiin pääsevät lentokoneiden bongaaminen, pienoismallien rakentaminen ja ilmailuaiheisen pöytäroolipelin pelaaminen museolla. Pilotointivaihe kestää arviolta elokuusta marraskuuhun. Sitten kerätään vielä palautteita ja parhaita käytäntöjä ja otetaan Hacklabin opit käyttöön!

Sirian Holappa
Ilmailumuseo Hacklab -hankkeen projektituottaja
GSM 044 9017492
etu.sukunimi(at)ilmailumuseo.fi
Ilmailumuseo Hacklab -hanke on saanut Vantaan kaupungin Kaikenkokoiset kaupunkikeksinnöt -innovaatiokilpailurahoituksen. Kilpailussa haettiin kaupungin strategiaa tukevia ideoita, joiden avulla parannetaan vantaalaisten palveluja ja arkea. Ilmailumuseo haluaa innovoida palvelumuotoilun menetelmin uudenlaisia nuorten hyvinvointia lisääviä yhteisöllisiä kulttuuripalveluita ja toimintamalleja. Tavoitteena on innostaa nuoria yhteiskehittämään heille merkityksellisiä ja saavutettavia tapoja toimia museon kanssa. Projektin työskentelytapana on asiakasraadin ja tekemiseen pohjaavan kerhomaisen työskentelytavan yhdistäminen. Projektin tuotoksena syntyvät uudet palvelut ja toimintamallit luovat alustan nuorten osallisuudelle ja hyvinvoinnille.
0 Comments