Näyttelyt

Hangaarien täydeltä nähtävää ja koettavaa

Ilmailumuseon kaksi suurta näyttelyhallia ja vaihtuvien erikoisnäyttelyjen välihalli pitävät siipiensä suojassa lentokoneita koko Suomen ilmailuhistorian ajalta, minkä lisäksi esillä on runsaasti ilmailuun liittyviä esineitä kuten moottoreita, potkureita, mittareita ja pienoismalleja.

Näe Convair Metropolitan -matkustajakone sisäpuolelta. Ihaile ylläsi leijuvia alkeisliitokoneita ja purjelentokoneita. Kokeile hallien läpi kulkiessasi erilaisten lentokoneiden matkustamojen istuimia. Tutki Suomen ilmavoimien kalustoa ensimmäisistä prototyypeistä aina sotasaalis- ja suihkukoneisiin. Kuule oppaidemme johdolla kiehtovia tarinoita siitä, mitä kilometrien korkeudessa oikein tapahtuu.

Perusnäyttely

Kahdessa suuressa näyttelyhallissamme esittäytyvät upeat lentokoneet eri aikakausilta. Esillä on matkustus-, harrastus- ja sotilasilmailua. Noin 70 näytteillä olevan lentokoneen lisäksi esillä on runsaasti ilmailuun liittyviä esineitä kuten moottoreita, potkureita, mittareita ja pienoismalleja. Näyttelyä elävöittävät ilmailuhistoriaa taustoittavat tietotaulut.

Näyttelyhallit I ja II eivät ole lämmitettyjä, huomioithan asian museovierailun pukeutumista suunnitellessa.

Erikoisnäyttelyt

Ilmailumuseon välihallissa esitämme vaihtuvia erikoisnäyttelyitä ilmailuaiheisista teemoista. Hallissa järjestetään myös museon työpajoja ja tapahtumia.

Ilmailuhistoriaa elämyksellisesti: simulaattorit

Ilmailumuseolla voi myös itse hypätä lentokoneen puikkoihin. Välihallissa Draken-simulaattori on yleisökäytössä vapaasti kokeiltavissa. Simulaattorimaailman lennetään ennakkovarauksella elämyslentoja kokeneiden kouluttajien opastuksella.

Opi lisää: opastukset

Kevät- ja syyskaudella museo tarjoaa useimpina lauantaina pääsylipun hintaan sisältyvän yleisöopastuksen. Niin aikuis- kuin myös lapsiryhmille on tarjolla noin tunnin mittaisia opastettuja kierroksia. Omatoimimatkailijoille on saatavilla ääniopastus.

Koe 1950 -luvun Convair Metropolitan

Vieraile 1950-luvulta 1980-luvulle liikennöineeneen matkustajakoneen Convair Metropolitanin matkustamossa ja aisti vanhaa lentotunnelmaa. Koneen etuosassa on avointa tilaa, jossa voit kokeilla istumista – aluksen ikää kunnioittaen.

Convairin esittelyvideo vuodelta 1956 on katsottavissa Ylen Elävästä arkistosta.

Perusnäyttelyn helmiä

Hansa -meritoimintakone

Ilmailuvoimien lentokonetehtaan Hansa -meritoimintakone on vanhin säilynyt Suomessa rakennettu lentokone – ja vanhin Suomessa säilynyt lentokone. Se on rakennettu vuonna 1922.

Suomen ilmavoimat (entiset Ilmailuvoimat) perustettiin sisällissodan aikana vuonna 1918. Vuonna 1920 Ilmailuvoimat perusti lentokonetehtaan Helsingin Suomenlinnaan, Susisaaren kuivatelakalle. Toiminnan käynnistämiseksi tehdas hankki Saksasta Hansa-Brandenburg –vesilentokoneen valmistuslisenssin, jonka pohjalta vuosina 1922 – 1926 rakennettiin 120 Hansa –koneen sarja. Museon Hansa (IL-2) on toinen valmistunut konetyypin yksilö. Konetyyppi oli käytössä Suomen Ilmavoimilla vuoteen 1935 saakka.

Hansa
image

Saab Draken -suihkuhävittäjä

Ruotsalainen Saab 35 Draken –suihkuhävittäjä edustaa museon uudenaikaisinta kalustoa. Ilmavoimat hankki Draken –hävittäjiä 1970-luvulla, 1960-luvulla hankittujen neuvostovalmisteisten MiG-21 –hävittäjien rinnalle. Drakenit palvelivat Ilmavoimilla 1990-luvulle saakka, jolloin ne korvattiin nykyisin käytössä olevilla amerikkalaisilla F-18 –hävittäjillä. Viimeiset Drakenit poistuivat käytöstä vuonna 2000.

Museon Draken –hävittäjä (DK-206) hankittiin vuonna 1978, korvaamaan tulipalossa tuhoutunutta koneyksilöä. Koneen lensi Suomeen Hannu ”Hantta” Helvelahti, jonka mukaan se sai lempinimen ”Hantta”.

Draken
image

Douglas DC-3A

Douglas DC-3 on yksi maailman kuuluisimmista ja eniten valmistetuista lentokoneista. Se tuli tunnetuksi toisessa maailmansodassa liittoutuneiden tärkeimpänä kuljetuskoneena. Sodan jälkeen tuhansia kuljetuskoneita muutettiin matkustajakoneiksi, ja siitä tuli sodanjälkeisen lentoliikenteen tärkeimpiä koneita. Suomessa DC-3 –koneita oli käytössä sekä Aerolla (nykyisellä Finnairilla) että sen kilpailijalla, Kar-Airilla (Karhumäki Airways).

Kar-Air hankki museossa olevan koneen (OH-VKB) Aeron yhteispohjoismaiselta kilpailijalta SAS:ltä. Se on Euroopan vanhin alun perin siviilikäyttöön rakennettu DC-3 –kone – erotuksena sodanaikaisista kuljetuskoneista. Koneella lennettiin reittilentoja kotimaahan ja Ruotsiin, sekä myöhemmin tilauslentoja aina Egyptiin ja Kanarian saarille saakka. Kone poistettiin matkustajaliikenteestä 1960-luvun lopulla, jonka jälkeen sitä käytettiin muun muassa malminetsintälennoilla.

DC-3
image

Galleria

Katso kuvia perusnäyttelystä

Vietä meillä ikimuistoinen päivä!

Vieraile museossa
X