
Nelikymppinen I-halli avasi uusia ulottuvuuksia ilmailuun
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 24.09.2021
- 0 Comments
Suomen Ilmailumuseon ensimmäinen näyttelyhalli, niin kutsuttu I-halli, avattiin yleisölle 24.9.1981 nykyisin Karhumäentienä tunnetulla Vantaan Tietotiellä. Takana oli ilmailualan vapaaehtoistoimijoiden suurponnistus ja edessä kasvun kuin myös muutosten ajat.
Ensimmäinen askel pelasti paljon
Alkuaikojen ilmailumuseotoimintaa on tehty ilmailualan entusiastien toimesta pelastustaltiointia hipovana työnä, jossa kattoja on rakennettu koneiden päälle. Usein sanotaan, että lähelle on vaikea nähdä – ja niin ilmailualakin heräsi oman historiansa säilyttämiseen tilanteessa, jossa todistusvoimaista aineistoa oli jo runsaasti kadonnut ja hävitetty.
Ilmailu kokonaisuudessaan – yksilöiden tekemä pioneerityö, kokeilut, keksinnöt, ammattien ja koulutuksen synty, alalle syntyneet yritykset ja yhteisöt – on verrattain nuori ilmiö. Myös ilmailumuseotyö omine erityispiirteineen on uusi ja jatkuvasti kehittyvä ala museotyön kentällä. Esimerkiksi pintakäsittelytaidot ovat jatkuvaa oppimista, jossa materiaali opettaa niin museotyöntekijöitä, entisöintivapaaehtoisia kuin myös ammattiopettajia. Uusien taitojen taltiointi ja oppien jakaminen on sekin osa museotyön kuvaa.
Pitkäaikaista keskustelua tiloista
I-hallin jälkeen tiloja on laajennettu, ja tänä päivänä puhutaan yhtä lailla ajanmukaisesta uudesta näyttelykeskuksesta kuin myös kokoelmien säilytystilojen tarpeesta. Rakennuksista puhuminen on tärkeää. Ne luovat puitteet paitsi näyttelysuunnittelulle, myös yleisötyölle ja yhteisöllisille tapahtumille. Tämän päivän museokävijä odottaa laadukkaita elämyksiä ja palveluja näyttävissä tiloissa.
Samaan aikaan yhtäläiset tasovaatimukset kohdistuvat kokoelmien käsittelytiloihin ja pysyväissäilytykseen. Ilmailun näyttely- ja kokoelmakeskushankkeissa keskustelu pyörii usein neliöiden ja kuutioiden eli käytännössä rahan ympärillä. Suuret objektit luonnehtivat muutamia museotyyppejä – merenkulku toisena hyvänä esimerkkinä – ja tilan tarve on ymmärrettävä säilytettävien esineiden piirteistä lähtien.
Seuraavat askelet hakevat paikkaa yhteiskunnassa
Ilmailu on kiistämättä yhteiskunnallinen ilmiö ja läsnä jokaisen elämässä jollakin tapaa. Tämän hetken keskeinen kysymys onkin, miten kokoelmien ja arkistojen monipuolinen aineisto saadaan mahdollisimman hyvin saavutettavaksi. Aineistojen digitalisointi on yksi mahdollisuus ja ulottuvuus ja museoiden näyttelytoiminnan kehittäminen toinen. ”Eikä ilmailumuseo pelkkä konehalli olekaan”, totesi jo vuonna 1978 Museoviraston osastonjohtaja Aarne Kopisto.
Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen peräänkuuluttaa organisaatioiden vastuuta kulttuuriperinnöstä. – Museon rooli ilmailun kulttuuriperinnön säilyttäjänä on miltei mahdoton, jos ilmailualan merkittävät organisaatiot eivät ole mukana mahdollistamassa ja tukemassa työtämme. On hyvä tiedostaa, että museon ainutlaatuisten sisältöjen ja asiantuntijuuden kautta syntyy aidosti kannattavaa yhteistyötä yritysten kanssa. Museo voi esimerkiksi olla teemojensa kautta luonteva keskustelualusta vaikeillekin asioille. Museolla on siis paljon annettavaa yhteistyökumppaneilleen, Illikainen kuvailee.

Yhdistystoimijoilla on syytä juhlaan
Ilmailumuseoyhdistys ry syntyi valtakunnallisen ilmailumuseon perustamiseksi, ja ensimmäiset askeleet otettiin nopeasti 1972 ja 1981. Museotoiminta oli sen painopiste vuoteen 1996 ja Suomen Ilmailumuseosäätiön perustamiseen ja ammatillisen museotoiminnan alkuun saakka. Tänä päivänä vapaaehtoistoiminta tukee museoita edelleen ja vahvistaa toimijuuttaan ilmailuhistorian monipuolisen harrastuksen parissa. Ilmailumuseoyhdistyksellä on nykyisin yli 1 200 jäsentä, ja sen toimintaan kuuluvat niin julkaisu-, tapahtuma- ja matkailutoiminta kuin myös ilma-alusten entisöintiapuun ja ilma-alusten siirtoihin liittyvä vapaaehtoistoiminta.
Yhdistystoimijoille kuuluu suuri kiitos museotyön käynnistämisestä ja tukemisesta. Paras kiitos yhdistystoimijoille ja koko ilmailumuseoalalle olisi, että myös isommat tahot osallistuisivat vahvasti ja vastuullisesti ilmailualan kulttuuriperinnön säilyttämiseen, museotoiminnan resurssointiin ja sitä kautta tulevaisuuden turvaamiseen.
Ilmailumuseoyhdistys juhlii 40-vuotista museotoimintaa nykyisessä sijainnissa IMY:n museoviikolla 1.-10.10.2021 Suomen Ilmailumuseolla, os. Karhumäentie 12, 01530 Vantaa. Tutustu monipuoliseen ohjelmaan IMY:n tapahtumakalenterissa.
Artikkelikuva: I-hallin avajaiset. Ilmailumuseoyhdistys ry.
0 Comments