Opastukset

Opastettu kierros museossa

Paras tapa tutustua museoon on asiantuntevan oppaan johdatuksella. Opastetut kierroksemme  ovat samaan aikaan viihdyttäviä ja opettavaisia. Ne sopivat mm. varhaiskasvatus- ja kouluryhmille, ystäväporukoille, teemajuhliin, kokousasiakkaille ja virkistyspäivän ohjelmaan. Kierrosten ja ohjelmien sisältöä voidaan räätälöidä kiinnostusten mukaan. Kouluryhmien opastukset järjestetään opetussuunnitelmaa tukien. Kouluryhmille suosittelemme tutustumista vierailuohjeisiin.

Omatoimiryhmät ovat myös tervetulleita. Ruuhkatilanteiden välttämiseksi yli 10 hlön ryhmien toivotaan ilmoittavan tulostaan etukäteen museon asiakaspalveluun. Samalla voi kysellä vierailuvinkkejä!

Ilmailumuseoon voi tutustua myös ajasta ja paikasta riippumatta. Ilmailumuseon yleisopastus ja Digimuseon Kolmosten siivillä -näyttelyopastus ovat saatavilla myös etäopastuksena.

Kaikki opastushinnat löydät palveluhinnastostamme. Opastuksen hinnan lisäksi osallistujilta peritään museon pääsymaksu (ei koske etäopastuksia). Museokortilla ja alle 7-vuotiaille vapaa pääsy, koululaisryhmille (ala- ja yläkoulu) alennettu hinta.

Aikuisryhmät

Aikuisryhmille on tarjolla sekä yleisopastus että temaattisia kokonaisuuksia. Opastuksen sisältöä ja kestoa voidaan räätälöidä toiveiden mukaan. Suositusryhmäkoko on max 20 hlö. Isommille ryhmille suosittelemme kahta opasta kuuluvuuden varmistamiseksi ja liikkumisen sujuvoittamiseksi.

YLEISOPASTUS

Yleisopastuksella tutustutaan oppaan johdolla perusnäyttelyyn ja sen ja sen esineiden kautta Suomen sotilas- ja siviili-ilmailun historian keskeisiin vaiheisiin. Tunnin mittainen kierros sopii erityisesti Ilmailumuseossa ensimmäistä kertaa vieraileville.

Kesto: noin 60 min

SODAN TAIVAALLA

Kierroksella tutustutaan suomalaisen sotilasilmailun historiaan. Tutuksi tulevat niin ilmavoimien kehitys, valtion lentokonetehtaan tarina kuin legendaaristen lentäjä-ässien kohtalotkin.

Kesto: noin 60 min

LENTOMATKUSTAMINEN ENNEN JA NYT

Kierroksella tutustutaan suomalaisen lentomatkustamisen menneisyyteen ja hieman sen nykyisyyteenkin. Teemaopastus vie aikamatkalle vuosikymmenten taakse ja kertoo miten harvojen etuoikeudesta tuli arkinen joukkoliikennemuoto.

Kesto: noin 60 min

LENTOTEKNIIKAN HISTORIAA

Kiinnostaako ilma-alusten tekniikka? Teknisellä opastuksella kuullaan esimerkiksi, miten kiinteäsiipisten lentokoneiden rakenne, materiaalit ja voimanlähteet ovat kehittyneet sekä millaisia ilma-aluksia suomalaiset ammattilaiset ja harrastajat ovat vuosikymmenten varrella suunnitelleet ja rakentaneet.

Kesto: noin 60 min

***

Opastukseen voi liittää vierailun museon entisöintitilassa. Vierailu on aina sovittava etukäteen ja sen toteutumista ei voida taata kaikkina aikoina.

Kesto: +30 min (Opastuksen kanssa yhteensä 90 min)

PIKAKIERROS KIIREISILLE

Kokousasiakkaille ja muille kiireisille asiakkaillemme tarjoamme kestoltaan lyhyempiä johdatuksia ilmailuhistorian teemoihin. Teeman voi valita itse esimerkiksi yllä mainituista teemaopastuksista (sotilasilmailu, lentomatkustaminen, lentokonetekniikka) tai sen voi jättää oppaan päätettäväksi. Lyhytkestoinen opastus voidaan järjestää joko näyttelyssä tai vaihtoehtoisesti asiakkaan käyttöönsä varaamassa kokoustilassa, jolloin esimerkiksi kokouskahvit voidaan nauttia johdatuksen aikana.

Kesto: 15-30 min

Päiväkodit ja koulut

Koulu- ja varhaiskasvatusryhmille on tarjolla Yleisopastus, Matkustamisen syyt ja seuraukset –työpaja sekä Pikku Pilotin lentokoulu -lastenopastus.

YLEISOPASTUS                 

Kenelle: varhaiskasvatus, perusopetus, toinen aste

Yleisopastuksella tutustutaan oppaan johdolla perusnäyttelyyn ja sen ja sen esineiden kautta Suomen sotilas- ja siviili-ilmailun historian keskeisiin vaiheisiin.

OPS – Laaja-alainen osaaminen:
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Kesto: noin 60 min

MATKUSTAMISEN SYYT JA SEURAUKSET

Kenelle: yläkoulu, lukio, toinen aste

Rajallinen määrä vantaalaisia yläkouluryhmiä maksutta Kulttuurikasvatussuunnitelman Kulttuuripolun kautta (KOPS)

Matkustamiseen liittyviin vastuullisiin valintoihin tarvitaan sekä toimintamalleja että historiallista perspektiiviä. Työpajassa tutustutaan lentomatkustamisen muutokseen, ja monilukutaitoa ja lähdekritiikkiä harjoitellen siihen, miten lentomatkustamista on matkanjärjestäjien tuottamissa aineistossa kuvattu. Oppilaat pääsevät myös pohtimaan matkustamisen ympäristövaikutuksia sekä sitä, miten he voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa niihin.

Kesto: noin 90 min

PIKKU PILOTIN LENTOKOULU

Kenelle: varhaiskasvatus, perusopetus

Pikku Pilotin lentokoulussa tutustutaan yhdessä havainnoiden ja pohtien lentämisen perusteisiin ja siihen, miten erilaiset museon näyttelystä löytyvät ilma-alustyypit pysyvät ilmassa.

Kesto: noin 60 min

Lasten syntymäpäiväpaketti

Lasten syntymäpäiväpaketin kohokohtana on tunnin mittainen erikoisopastus Pikku pilotin lentokoulu (PPL) museon perusnäyttelyssä. Pikku Pilotin lentokoulussa tutustutaan ilmailun ja lentämisen perusteisiin. Kierroksen päätteeksi suoritetaan Pikku Pilotin lentolupakirja, jonka jälkeen lapset pääsevät tutustumaan lentokoneen ohjaamoon, joka on normaalisti suljettu yleisöltä.

Hintaan kuuluu sisäänpääsy museoon kymmenelle lapselle ja kahdelle valvovalle aikuiselle (10+2). Lisäksi paketti sisältää lahjan syntymäpäiväsankarille sekä pienen matkamuiston kaikille lapsivieraille. Ryhmäkoon yli menevistä osallistujista veloitamme museon pääsymaksun hinnan, ja max ryhmäkoko on 15 lasta. Tiedustele myös syntymäpäivätarjoiluja – Kahvila Yläpilvestä, totta kai!

Etäopastukset

Etäopastuksina tarjoamme sekä Yleisopastusta että Digimuseo-näyttelyä täydentävää Kolmosten siivillä -opastusta. Opastukset järjestetään Webex-alustalla ja suositeltu ryhmäkoko on 10-40 hlö. Opastuksella tulee olla tilaajan puolesta vastuuhenkilö, joka toimittaa osallistumislinkin osallistujille. Opastusten tallentaminen ei ole sallittua.

YLEISOPASTUS ETÄNÄ

Etäopastuksella tutustutaan oppaan johdolla perusnäyttelyn ja sen esineiden kautta Suomen sotilas- ja siviili-ilmailun historian keskeisiin vaiheisiin.  Opastus sisältää ennakkoon kuvatun osuuden museon näyttelyssä sekä interaktiivisen osuuden, jossa oppaalle voi esittää kysymyksiä.

Kesto: noin 55 min

KOLMOSTEN SIIVILLÄ

DC-3 on yksi tunnetuimmista eniten valmistetuista konetyypeistä ilmailun historiassa ja sillä oli keskeinen merkitys lentoliikenteen sodanjälkeisessä murroksessa. Suomessa DC-3 -koneita käyttivät niin Aero (nyk. Finnair), Kar-Air kuin myös Ilmavoimat. Opastetulla kierroksella tutustumme konetyyppiin yleisesti sekä tarkastelemme lähemmin muutamaa museoitua koneyksilöä Digimuseoon toteutetussa 3D-tekniikkaa ja 360-kuvaa hyödyntävässä Kolmosten siivillä -näyttelyssä.

Kesto: noin 55 min

X