OH-FIN

Tutustu ilmaa kevyempään ilmailuun – ja lennä!

Ilmailumuseon omistuksessa on oikeasti lentävä, Suomi100-kuumailmapallo tunnuksella OH-FIN. Kun sen lentoura jonain päivänä päättyy, se siirtyy museon kokoelmiin. Sitä ennen sinullakin on mahdollisuus lentää tulevalla museoesineellä! Tällä hetkellä museon kokoelmiin kuuluu suomalaisen kuumailmapallopioneeri Veikko Kasevan pallo OH-XMH sekä Kasevan käsin tekemä rottinkinen kori. OH-XMH on nähtävillä museon II-hallissa.

Lue lisää kuumailmapalloilusta, katso OH-FIN -pallon lentoa ja suunnittele oma elämyksesi!

Ilmaa kevyemmän ilmailun historiaa

Kuumailmapallolla lentäminen on ihmiskunnan vanhin lentämisen muoto, ja ilmailun alkusysäyksenä voidaan pitää ranskalaisten Joseph ja Étienne Montgolfierin kuumailmapalloa, joka lensi ensimmäisen kerran 1783. Ensimmäinen miehitetty ensilento tapahtui 21.11.1783.

Suomessa ensimmäinen kuumailmapallolento toteutui jo 1784, kun oululainen apteekkari Johan Julin lennätti miehittämätöntä palloa kuningas Kustaa III:n kunniaksi järjestetyssä juhlassa. Suomen ensimmäinen miehitetty ilmapallolento tapahtui 18.9.1892 Viipurissa ja lentäjänä oli amerikkalainen ilmapurjehtija W.Misen.

Suomessa kuumailmapalloilua teki tunnetuksi erityisesti Veikko Kaseva, jonka 1966 rakentama Sampo-pallo OH-XVK oli ensimmäinen nykyajan kuumailmapallo Euroopassa.

Ekotaikaa taivaalla

Suomen Ilmailumuseo juhlisti Suomen 100-vuotisjuhlia Kaivopuiston lentonäytöksellä ja Suomi 100 -teemaisella kuumailmapallolla. OH-FIN-rekisteritunnuksen saanut ilma-alus on Espanjalaisen Ultramagic S.A. -yhtiön valmistama, tyyppinimeltään UM M145. Tyyppi tunnetaan myös nimellä EcoMagic, sillä yläosan kaksikerroksisen aerofabrix-eristekankaan ansiosta se kuluttaa jopa 30-50 % vähemmän energiaa kuin perinteinen kuumailmapallo. Pallon hankintaa tuki joukkorahoituskampanja, ja ensilentonsa se teki 9.4.2017 Hyvinkään kentältä. Lento kesti 1:28 ja lasku tapahtui Vihtijärven Moksiin.

OH-FIN on ensimmäinen EcoMagig-pallo Pohjoismaissa. Kun OH-FIN jonain päivänä päättää lentouransa, se siirtyy Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin. Sillä tulee olemaan monta tarinaa kerrottavanaan!

Lisätiedustelut ja varaukset

OH-FIN on Ilmailumuseon omistuksessa ja sitä operoi jyväskyläläinen Aeronaut.  Pallo matkustaa kuljetusperävaunulla sovitulle lentopaikkakunnalle. Lento räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan, ja hinnat ovat alkaen 1 500  € (sis. alv 10%). Tiedustele myös mahdollisuutta kiinnittää palloon oma tunnuksesi tai yrityksen logo lennon ajaksi!

Pilotin ohella koriin mahtuu viisi matkustajaa. Suosittelemme sitä erityisesti merkkipäivien juhlistukseen tai yrityksen tempauksen ohjelmanumeroksi. Kuumailmapalloilla voidaan operoida talvesta kesään, Ilmailumuseon pallokausi alkaa varhain keväällä. Lennot tapahtumat aamulla tai illalla, sillä kuumailmapalloilla lennettäessä ilmakehässä ei saa olla auringon lämmön aiheuttamia voimakkaita pystysuuntaisia virtauksia. Pallo ajelehtii ilmavirtausten mukana, mutta on kokenut lentäjä löytää sopivaan suuntaan vievät virtaukset eli pallo on ohjattavissa.

Kysy lisää ja varaa!

Myynti- ja markkinointipäällikkö
Henri Äijälä
GSM 044 754 7754
henri.aijala@ilmailumuseo.fi

Katso YouTube-videot pallon lennosta! Ensimmäinen video on tehty yhteistyössä Vantaa-kanavan kanssa ja toinen video tallentaa ensilentoa 9.2.2017.

X