F/A-18C Hornet

Alt Text
[ultimate_spacer height=”1″]
[ultimate_spacer height=”10″]

F/A-18C HORNET

[ultimate_spacer height=”10″]

Boeing F/A-18 C/D Hornet – ilmavoimien päähävittäjä vuodesta 1992

Suomen Ilmavoimien nykyinen päähävittäjä on amerikkalaisvalmisteinen Boeingin (aiemmin McDonnell-Douglasin) valmistama F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä. 1980-luvulla kehitetty hävittäjä suunniteltiin alun perin Yhdysvaltojen laivaston käyttöön. Konetyyppi valittiin ruotsalaisten Saab 35 Draken– ja neuvostoliittolaisten MiG 21 bis -hävittäjälentokoneiden korvaajaksi Suomen ilmavoimilla vuonna 1992 – konetyyppi voitti tarjouskilpailussa ruotsalaiset, ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset kilpailijansa. Valtaosa ilmavoimien F-18 -koneista on kokoonpantu Suomessa, Patria Oyj:n tehtaalla.

Ilmavoimilla on nykyään käytössään 62 Hornet -hävittäjää, 55 yksipaikkaista F/A-18 C -tyyppiä ja seitsemän kaksipaikkaista D-tyyppiä. Hävittäjätyypin elinkaaren on arvioitu kestävän 2020 -luvulle.

Lue lisää Ilmavoimien historiasta: https://ilmailumuseo.fi/ilmavoimat/

Hornet-hävittäjien käyttöikä on päättymässä seuraavalla vuosikymmenellä. Puolustusministeriö on vuonna 2015 käynnistänyt hävittäjäkaluston suorituskyvyn korvaamiseen tähtäävän HX-hävittäjähankkeen – lue lisää HX-hankkeesta ja Ilmavoimien hävittäjähankintojen historiasta: https://ilmailumuseo.fi/hx/

[ultimate_spacer height=”10″]

Yhteistyökumppanimme:

X