
Politiikkaa ja museotyötä – oppia puolin ja toisin
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 28.08.2020
- 0 Comments
- poliitikon museoharjoittelu, Vantaan kaupunki
Suomen Ilmailumuseossa oli tällä viikolla Suomen museoliiton Poliitikon museoharjoittelu -kampanjan myötä ”työharjoittelussa” kolme poliitikkoa: kaksi kansanedustajaa ja yksi kaupunginvaltuutettu. Yhteensä kampanjaan osallistui yli 60 poliitikkoa 21 eri paikkakunnalla. Kaksi harjoitteluistamme pidettiin paikan päällä ja yksi ajallemme leimallisesti etänä. Suuri kiitos harjoittelijoillemme Vantaan kaupunginvaltuutettu Minna Räsänen (sd), kansanedustaja, Vantaan kaupunginvaltuutettu Jussi Saramo (vas) sekä kansanedustaja, Vantaan kaupunginhallituksen pj. Sari Multala (kok). Ilmailumuseossa toivotamme poliitikot ja muut vaikuttajat tervetulleiksi keskustelemaan kanssamme koska vain!
Etätapaamiset yleistyivät nopeasti tänä keväänä, mikä kertoo siitä, että me ihmiset olemme halutessamme nopeita sopeutumaan ja löytämään uusia keinoja yhteisten asioiden eteenpäin viemiseksi. Vanha mielikuva museomaailmasta saattaa joillakuilla olla yhä edelleen hitaasti liikkuva ja tomuinen, mutta ehkäpä viimeistään tämä kevät toi esiin sekä museoiden runsaat digitaaliset aarteet että myös museoiden merkityksen paikkoina, joihin on hyvä päästä välillä tuulettamaan ajatuksia ja kokemaan uutta. Ja museoissa kaipasimme kävijöitämme, keskusteluja ja kohtaamisia.

Mitä kerroimme poliitikoille?
Vieraamme olivat valveutuneita ja jo etukäteen perehtyneitä museoon ja sen ajankohtaisiin asioihin. Väistämättä keskusteluissa käytiin laajasti läpi Uusi Ilmailumuseo -hankkeen tilannetta, Vantaan kaupungin taloustilannetta ja kärkihankkeita sekä syksyn budjettiriiheen asetettuja odotuksia. Vantaan kaupunki esittää Uutta Ilmailumuseota syksyn budjettiriihessä elvytyskohteeksi, ja jos tämä toteutuu, lähes 10 vuotta jatkunut taistelu asianmukaisten museotilojen saamiseksi on viimein lähellä toteutumistaan. Nykyiset tilamme on rakennettu näkökulmasta, jossa katon saaminen ainutlaatuisen arvokkaiden ilma-alusten päälle oli ykköskysymys. Varastohenkisissä kylmissä tiloissa ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan haluamiamme nykyaikaisia pedagogisia palveluja tai yhteisö- ja elämyspalveluja, asianmukaisesta näyttely-, kokoelma- ja arkistotoiminnasta puhumattakaan.
Ehkä pääsimme kuitenkin yllättämään harjoittelutehtävien kautta toimintamme monipuolisuudella ja yhteiskunnallisuudella: vapaaehtoistoiminta tarjoaa mielekästä tekemistä monipuolisesti, kokoelmissamme on virkapukujen kaltaisia aarteita, jotka kertovat laajasti sekä ilmailukulttuurista että kotimaisen työn ja designin historiasta, oppilaitosyhteistyömme kehittyy jatkuvasti ja olemme jo nyt yhteisöjen kohtaamispaikka ja lapsiperheiden olohuone. Kävijämme ovat muitakin kuin ”tyypillisiä museokävijöitä” mikä on ehdottomasti vahvuutemme: tavoitamme yleisöjä, jotka kauttamme voivat saada positiivisen kokemuksen museoista ja kulttuuripalveluista oman kiinnostuksenkohteen tutkimisen ohessa.

Mitä poliitikot kertoivat meille?
Poliitikkotapaamiset – kuin myös tapaamiset kunnan tai kaupungin viranhaltijoiden kanssa – ovat osoittautuneet meille museolaisille arvokkaiksi. Ensinnäkin päätöksentekoprosessien ymmärtäminen ja yleinen tiedonvaihto on aina tärkeää: museohanke sijoittuu osaksi suurempaa kokonaisuutta, jossa Aviapoliksen alueelle haetaan niin veto- kuin pitovoimatekijöitä. Koskaan ei ole liian aikaista osallistua suunnitteluun!
Kuulimme tärkeitä ajatuksia museon merkityksestä ja mahdollisuuksista toimia palvelujen tuottajana varhaiskasvatukselle, kouluille, oppilaitoksille ja ikäihmisille. Saimme myös hienoista kritiikkiä tämänhetkisestä kapeudesta: meillä on paljon ”papparaisia” (kuten he itseään kutsuvat), mutta onko meillä vastaavasti ”muorisotiloja”? Uuden ilmailumuseon suunnittelussa keskeistä on, että tarjoamme aivan jokaiselle mahdollisuuden oman ilmailusuhteensa pohtimiseen.
Keskustelimme myös paikallisuuden ja valtakunnallisuuden suhteesta, joka aiemmin on saattanut olla Vantaan ja Ilmailumuseon keskinäisen ymmärryksen esteenä tai hidasteena. Valtakunnallisena vastuumuseona haluamme olla Vantaalle ylpeyden aihe ja mainosvaltti, jollainen vain harvoilla muilla kaupungeilla on. Vantaan varmistuminen Uuden Ilmailumuseon kotikaupungiksi on ollut meille positiivinen asia: Ilmailumuseo on sijainnut Vantaalla vuodesta 1972 lähtien ja meille Vantaa on siviili-ilmailukaupunki, johon lähes jokaisella suomalaisella on matkustamisen kautta suhde. Tältä pohjalta on hyvä rakentaa paikallis-valtakunnallista ilmailumuseotyötä.

Historiallista aikaa
Elämme tietysti aina historiallista aikaa, mutta juuri nyt elämme järisyttävää, kauaskantoista koronakriisiaikaa samalla, kun ilmastokriisi pakottaa elämäntyylimme uudelleenarviointiin. Meidän on pyrittävä näkemään kummankin kriisin yli ja läpi samalla, kun tulevaisuus näyttää sumuiselta ja arvaamattomalta. Vanhaan ei ole enää paluuta ja uutta normaalia ei ehkä koskaan tule, vaan joudumme jatkuvasti sopeutumaan ja varautumaan.
Tässä tilanteessa koulutus- ja kulttuuripalvelut auttavat ymmärtämään tilannetta ja tuovat lohtua ja mielekästä tekemistä elämään sekä sitovat yhteisöön toimivaltaisina jäseninä. Suomen Ilmailumuseossa kannamme laajasti yhteiskunnallista vastuuta ja haluamme tukea kriisinkestävyyttä omalta osaltamme. Muuttuvassa ja hämmentävässä maailmassa museot tarjoavat pysyvyyden ja ajattomuuden kokemuksia, jotka luovat luottamusta siihen, että kriiseistä voi myös selviytyä ja toipua entistä vahvempana yhteisönä.
0 Comments