Säätiö & historiaa

Tietoa museosta

Suomen Ilmailumuseo

Suomen Ilmailumuseo ylläpitää ja hoitaa Suomen laajinta ilmailuaiheista kokoelmaa. Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät ilma-alukset. Ilmailumuseo on ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo ja kuuluu Trafiikki-museoihin.

Ilmailumuseota ylläpitää Suomen Ilmailumuseosäätiö.

Opetusministeriö nimitti Suomen Ilmailumuseon valtakunnalliseksi erikoismuseoksi 1.1.1997 alkaen. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi Suomen Ilmailumuseon ilmailun valtakunnalliseksi vastuumuseoksi 1.1.2020 alkaen. Nimitys on voimassa 4 vuotta kerrallaan.

Suomen Ilmailumuseo sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä Aviapolis-aseman tuntumassa.

Museon historia lyhyesti

Vuonna 1969 perustettu Ilmailumuseoyhdistys ry avasi ensimmäisen pysyvän näyttelynsä Helsinki-Vantaan lentokentän alakerrassa sijaitsevalle käytävälle 12.6.1972. Ilmailumuseoyhdistyksen hallitus päätti kesäkuussa 1977 Museoviraston kehotuksesta nimetä käytävänäyttelyn virallisesti ilmailumuseoksi. Yhdistys alkoi pian tavoitella omaa museorakennusta.

Nykyiselle paikalle museon rakentaminen aloitettiin 8.5.1980. Ensimmäinen näyttelyhalli avattiin yleisölle 24.9.1981. Seuraavassa vaiheessa rakennettiin ns. välihalli joka vihittiin käyttöön maaliskuussa 1985. Toinen suuri näyttelyhalli työtiloineen otettiin käyttöön 26.9.1989. Vuonna 1995 välihallia laajennettiin. Viimeisin laajennus valmistui keväällä 1998, jolloin käyttöön otettiin uusi toimistosiipi, jossa on työtilojen lisäksi mm. 200 hengen auditorio ja kahvila.

Nykyisen tontin vuokrasopimus päättyy viimeistään vuonna 2028.  Uusi Ilmailumuseo -hanke on käynnistynyt maaliskuussa 2024 ja tavoitteena on uuden museokeskuksen avajaiset syksyllä 2027.

Suomen ilmailumuseosäätiö

Suomen Ilmailumuseosäätiö perustettiin vuonna 1996, jota ennen museon omisti museon perustanut Ilmailumuseoyhdistys ry. Säätiön yhteisöosakkaina ovat Ilmailumuseoyhdistys ry, Finnair Oyj, Finavia Oyj, Suomen Ilmailuliitto ry, Patria Oyj sekä Vantaan kaupunki. Myös Ilmavoimat osallistuu säätiön hallintoon, vaikka ei olekaan säädekirjan allekirjoittajayhteisö. Säätiö merkittiin säätiörekisteriin 11.11.1996.

Säätiön hallintoelimiä ovat 13-jäseninen edustajisto, hallitus ja museonjohtaja. Edustajisto valvoo ja tukee säätiön toimintaa. Säätiön asioita hoitaa ja säätiötä edustaa virallisesti hallitus, jonka edustajisto valitsee. Käytännön toimintaa johtaa museonjohtaja.

Säätiön hallitus

Säätiön hallitus vuonna 2024

  • Jarkko Konttinen (puheenjohtaja)
  • Juha Klemettinen, Ilmailumuseoyhdistys ry (varapuheenjohtaja)
  • Petri Hepola, Patria Oyj
  • Ilkka Kangastalo, Suomen Ilmailuliitto ry
  • Hannu Karru, Finavia Oyj
  • Kaarlo Karvonen, Finnair Oyj
  • Janne Pauni, Ilmailumuseoyhdistys ry
  • Janne Rönnbäck
  • Teo Soikkeli, Vantaan kaupunki

Suomen Ilmailumuseon toimintakertomukset

Aiemmat toimintakertomukset alla.

0 Comments

X