Eurofighter Typhoon

Alt Text
[ultimate_spacer height=”1″]
[ultimate_spacer height=”10″]

EUROFIGHTER TYPHOON

[ultimate_spacer height=”10″]

Eurofighter Typhoon on kaksimoottorinen, canard-siivellä varustettu deltasiipinen monitoimihävittäjä. Kone on Britannian hallituksen ja BAE Systemsin ehdokas Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjien suorituskyvyn korvaamiseen tähtäävässä HX-hankkeessa.

Eurofighter Typhoon on monikansallinen hävittäjälentokone, jonka taustalla ovat Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan johtavat lentokonevalmistajat. Koneen kehittämisohjelma aloitettiin jo 1980-luvun alussa, ja Eurofighter -konsortio (viralliselta nimeltään Eurofighter Jagdflugzeug GmbH) perustettiin vuonna 1986. Konsortion taustalla on kolme eurooppalaista lentokonevalmistajaa – BAE Systems (Britannia), Airbus Defence and Space (Saksa / Espanja) ja Leonardo (Italia). Sen pääkonttori sijaitsee Hallbergmoosissa, Saksassa.

Eurofighter Typhoonin ensimmäinen prototyyppi lensi vuonna 1994, ja se tuli operatiiviseen käyttöön valmistajamaissaan vuosina 2003 – 2005. Valmistajamaiden ohella Eurofighter Typhoonia on toimitettu Itävallan ja Saudi-Arabian Ilmavoimille. Myös Oman ja Kuwait ovat tehneet hävittäjästä tilauksen, ja ensimmäiset koneet on määrä toimittaa ennen vuotta 2020. Kaikkiaan konetyyppiä on valmistettu tai tilattu lähes 600 kappaletta. Eurofighter Typhoon sai ensimmäisen taistelukosketuksensa Libyassa vuonna 2011.

Britannian Kuninkaallisten Ilmavoimien Eurofighter Typhoonit ovat vierailleet suomalaisissa lentonäytöksissä kahdesti, vuonna 2007 ja 2016. Kaivopuiston lentonäytöksessä nähtävää Typhoonin ohjaajana toimii vuoden 2017 RAF Typhoon Display Teamin esityslentäjä, Flight Lieutenant Ryan Lawton. Tämänvuotinen Typhoon Display Team kuuluu 29. (Reservi)laivueeseen, jonka tukikohta on RAF Coningsbyssä.

[ultimate_spacer height=”10″]

© Photo Rich Cooper / COAP

Yhteistyökumppanimme:

X