
Uusi Ilmailumuseo kiinnostaa mediaa
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 26.02.2019
- 0 Comments
- blogi, uusi ilmailumuseo, viestintä
Uusi Ilmailumuseo -blogi
Suomen Ilmailumuseo on historiansa suurimman muutoksen edessä. Tässä blogissa kerromme matkastamme Uudeksi Ilmailumuseoksi. Lue lisää hankkeesta.
Loppuvuodesta 2018 Uusi Ilmailumuseo -hanke joutui jarruttamaan suunnittelua. Sitä tehdään edelleen pitkäjänteisesti yhteistyökumppaneiden kesken työryhmissä ja työhuoneissa, ja tavoitetila on selvä. Ilmailumuseo tarvitsee tulevaisuuteen kurkottavat, yleisöä monipuolisesti palvelevat, ainutlaatuisten kokoelmien käsittelyyn ja esittelyyn sopivat tilat.
Tilakysymys oli etenkin loppuvuonna laajasti esillä eri medioissa. Oli ilahduttavaa huomata, että Ilmailumuseo kiinnostaa laajalti erilaisia toimijoita. Nykymuotoinen museotoiminta on yleisesti ottaen ollut viime vuosina nosteessa, ja museot nähdään mahdollisuuksien tiloina, joissa on mahdollista paneutua erilaisten ilmiöiden monipuoliseen ymmärtämiseen. ”Ilmailun aarreaitan” katsottiin esimerkiksi tarjoavan perspektiiviä keskusteluun hävittäjähankinnoista (Vantaan Sanomat, 26.-27.1.2019).
Ilmailuhistorian näkökulmasta oltiin huolissaan ainutlaatuisen kokoelman puolesta ja pelättiin ilma-alusten joutuvan ripotelluksi eri paikkoihin (Suomen Kuvalehti 8.11.2018). Toisaalta historia-aspektista haettiin myös ratkaisua tilapulmiin: Malmin historiallisesti arvokkaan terminaalin ja hallin kierrätys museotiloiksi on varsinkin somekansaa miellyttävä ehdotus, ja ehdotus näkyi myös printtimediassa (mm. Helsingin Uutiset 28.11.2018). Kiinnostus Ilmailumuseota kohtaan heräsi myös museotoimintaan Tampereella (mm. Aamulehti 20.11.2018). Tampere on sekä vireä museokaupunki että Valtion lentokonetehtaan kotikaupunki 1936-45.
Suomen Ilmailumuseo on jo tällä hetkellä Vantaan suosituin museokohde vuosittaisella 40 000 kävijän määrällään, ja matkailussa nähtiin monissa kirjoituksissa edelleen kasvupotentiaalia. Sijainti ”kentän kupeessa” terminaalin tuntumassa ja uudenlaiset toiminnan mahdollisuudet väljemmissä tiloissa katsottiin tarjoavan uutta palvelukonseptia etenkin lentomatkailijoille (HS 9.1.2019).
Myös Ilmailumuseon nykyisille tiloille löydettiin luovaa käyttöä. Nykyisissä näyttelyhalleissa ja piha-alueella olisi tilaa vaikka skeittipuistolle tai muulle liikunnalliselle nuorisotoiminnalle. (Vantaan Sanomat 15.11.2018, Lentoposti 8.11.2018)
Aviapoliksen seudun kasvu nähtiin toisaalta mahdollistajana uusien käyttäjien tarpeiden myötä, toisaalta uhkana. Jos Aviapolis kasvaa vauhdilla museon ympärille, mitä siitä seuraa museolle, joka kokoelmiin kuuluvista objekteista Convair Metropolitan -lentokone on suurin? Kuinka siis mahdollistuvat suurten ilma-alusten siirrot jatkossa? (YLE 21.11.2018)
Mediaa kiinnosti tilakysymysten lisäksi museon toiminta yleisesti, ja uusi museonjohtaja Pia Illikainen pääsi antamaan lukuisia haastatteluja. Myös Ilmailumuseoyhdistys ry:n loppuvuodesta avaama rahankeräys herätti huomiota vuodenvaihteessa (mm. HS Vantaa, vk 3/2019). Vaikka suuri tavoite on vielä kaukana, se lähestyy koko ajan museon tukijoiden ja ilmailun ystävien yhteistyön myötä.
Mia Kunnaskari
Kirjoittaja on Suomen Ilmailumuseossa 7.1.2019 aloittanut viestintä- ja hankekoordinaattori
0 Comments