Valokuvat & AV

Valokuva, filmi- ja äänitallenteet

Ilmailuhistorian aarreaitta

Museokokoelmien valokuviin sekä filmi- ja äänitallenteisiin sisältyy koko ilmailuhistorian paletti. Suomen Ilmailumuseo kerää ja pitkäaikaissäilyttää kotimaan ilmailuhistoriaan keskittyvää todistusaineistoa mutta dokumentoi myös nykypäivää erityyppisillä tallennushankkeilla.

Kuva-arkistossa on negatiiveja, vedoksia, dioja ja nykyisin yhä enemmän digitaalisia kuvia. Asiakkailla on mahdollisuus tilata omaan käyttöön tarvitsemansa kuva-aineisto digitaalisessa muodossa.

Äänite- ja filmiarkisto sisältää etupäässä kotimaisten ilmailuhenkilöiden haastatteluita sekä laitteistoihin/ilma-aluksiin liittyvää koulutusmateriaalia. 2000-luvulla haastatteluaineistoa on kerääntynyt aktiivisen muistelutiedon keräämisen ja nykypäivän tallennuksen yhteydessä.

Voit tilata digitaalisia jäljenteitä kokoelman kuvista valokuvapalvelustamme.

Suomen Ilmailumuseon valokuvia ja muuta kokoelma-aineistoa löytyy nyt myös verkosta. Tutustu materiaaleihin Finna-näkymässämme.

Tilaa digijäljennöksiä kuvistamme

Valokuvapalvelu

Poimintoja kuva-arkistosta

Valtion lentokonetehtaan kuvakokoelma

Valokuva-arkiston arvokkain osa on epäilemättä Ilmailuvoimien Lentokonetehtaan/Valtion Lentokonetehtaan (VL) toiminnan piirissä 1920-, 1930- ja 1940-luvuilla syntynyt n. 1000 kappaleen lasinegatiivikokoelma, sisältäen kattavat dokumentaatiot pääasiallisimpien VL:n lentokonetyyppien tuotantosarjoista.

Kuinka I.V.L. Hansaa valmistettiin Ilmailuvoimien lentokonetehtaalla 1920-luvulla? Mitkä olivat VL Myrskyn prototyypin ja eri sarjojen rakenteelliset erot Härmälän lentokonetehtaalla jatkosodan aikana? Entä mitä haasteita syntyi Myrskyn rajasyöksykokeissa?

Ilmailu-lehden kuvakokoelma

Vuonna 1937 perustettu Ilmailu-lehti on yksi Euroopan vanhimmista ja suurilevikkisimmistä ilmailun jatkuvista julkaisuista. Yleisaikakauslehti on historiansa varrella ollut tiiviisti alansa yleisaikakauslehti, painottuen harrasteilmailun eri lajeihin mutta unohtamatta myöskään liikenne- tai sotilasilmailun aihepiirejä.

Suomen Ilmailumuseon kuva-arkistossa oleva lehden kokoelma kattaa aikavälin 1930-luvulta aina 1990-luvulle saakka. Moottori-ilmailun ja purjelennon lisäksi kokoelmaan kuuluu merkittävä määrä kuvia lennokkitoiminnasta. Sadat henkilökuvat alan vaikuttajista ja harrastajista soveltuvat monipuolisesti erityyppisiin ilmailuhistoriallisiin julkaisuihin.

Lentoyhtiöiden kokoelmat

Kotimaiset matkustaja- ja rahtiliikenteeseen keskittyneet lentoyhtiöt ovat tuottaneet vuosikymmenien varrella laajalti kuvamateriaalia. Operatiivista lentotoimintaa mutta myös koneiden ylläpitoa ja oheistoimintoja on kuvattu sekä pr-tarkoituksiin että oman toiminnan dokumentaationa.

Suomen Ilmailumuseon kuva-arkistoon kuuluu laaja määrä sekä valtionyhtiö Finnairin että toisen kotimaisen alan yhtiön, Kar-Airin valokuvamateriaalia.

Kuvia pystytään toimittamaan pyynnöstä asiakkaalle joko konetyyppi-, aikakausi- tai henkilölähtöisesti.

X