
Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuomittava teko – Myös ilmailun kulttuuriperintöä tuhoutuu
- Posted by codeless
- On 09.03.2022
- 0 Comments
- 1954 Haagin yleissopimus, DC-9, mrija, Ukraina, Venäjä
Kansainvälinen museoliitto ICOM julkaisi 24.2. 2022 julkilausuman koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. ICOM tuomitsee vahvasti hyökkäyksen, ja on huolissaan niin museoammattilaisten kuin myös kulttuuriperinnön aseellisessa konfliktissa kohtaamat riskit. Myös pohjoismaiset museoliitot Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa ovat vahvasti tuominneet Venäjän aiheettoman hyökkäyksen demokraattista ja vapaata Ukrainaa kohtaan. Me kaikki vaadimme Venäjää kunnioittamaan 1954 Haagin yleissopimusta, joka käsittelee kulttuuriperinnön suojelua aseellisessa konfliktissa. Suomen Ilmailumuseossa suremme niin ihmishenkien menetyksiä kuin myös arkiympäristöille ja yhteiselle kulttuuriperinnnölle aiheutettua tuhoa.
1954 Haagin yleissopimus
Kulttuuriomaisuuden vahingoittaminen, riippumatta omistussuhteesta, on koko ihmiskunnan yhteisen kulttuuriperinnön vahingoittamista. Kulttuuriperinnön suojelemiseksi on luotu kansainvälisiä velvoitteita, joista kärjessä 1954 Haagin Yleissopimus kulttuuriomaisuuden suojelemiseksi aseellisessa selkkauksessa. Kulttuuriperintö on koko ihmiskunnan yhteistä perintöä. Venäjä on ratifioinut UNESCOn 1954 Haagin yleissopimuksen.
Ilmailun kulttuuriperintö vaarassa Ukrainassa
Julma hyökkäyssota pyrkii saamaan aikaan kauhua, vahinkoa ja tuhoa. Strategisia kohteita ja infrastruktuurin perusrakenteita hävittämällä pyritään tuhoamaan puolustajan moraali ja kyky toimia. Nämä rakenteet ovat myös osa kulttuuriperintöä, jota hyökkääjä surutta hävittää. Hävittämällä satamia, lentokenttiä ja rakennuksia, tuhotaan samalla historiaa, jonka pitäisi kuulua myös tuleville sukupolville. Sotatoimissa näitä kohteita vastaan tuhoutuu väistämättä myös ihmiskunnan kehityksestä ja sen historiasta kertovia objekteja.
Venäjä on Ukrainaan hyökätessään tuhonnut huomattavia määriä näitä kohteita. Kiovan pohjoispuolella sijaitsevalla Hostomelin lentokentällä on toiminut lentokonevalmistaja Antonov. Sen valmistama maailman suurin lentokone, AN-225 Mrija, Unelma, on jo tuhoutunut tässä järjettömässä hyökkäyssodassa. Runsaassa kuvamateriaalissa on nähtävissä myös paljon muuta tuhoutunutta kalustoa.
Asia koskettaa sikäli myös suomalaista kulttuuriperintöä, että Itä-Ukrainan Harkovan kentän laidalle oli sijoitettuna kaksi Finnairilla aikanaan lentänyttä DC-9 -konetta, joiden kohtalo lienee jo sinetöity. Materiaaliset tuhot ovat tietysti aina toissijaisia inhimillisen kärsimyksen rinnalla, mutta niidenkin merkitys ajastaan kertovana kulttuuriperintönä on kiistaton.
Lisätietoja
ICOM, Statement concerning the Russian invasion into Ukraine
Pohjoismaisten museoliittojen lausunto, Pohjoismaiset museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan kulttuuriperintöä
Finlex, Yleissopimus kulttuuriomaisuuden suojelemisesta aseellisen selkkauksen sattuessa
0 Comments