Verkkoaineistot

Tutki ja pelaa

Verkkoaineistot

Opi ilmailun historiasta! Tältä sivulta löydät julkaisemamme pelit ja oppimisaineistot sekä vinkkejä ilmailun tutkimiseen johdattavista aineistoista. Tällä hetkellä saatavilla:

  • Helsinki-Vantaa 70 vuotta -historiapolku
  • Matkustamisen muutos
  • Lentoaikataulut historian lähteinä
  • Lentoliikenne ja ilmastonmuutos
  • Helsingin ilmailupaikat kartalla
  • Ilmailumuseon Finna-palvelun koosteet
  • Junkers A50 Junior Facebookissa
  • Ilmailumuseon omat kokoelma-aineistot

Lisäksi löydät virtuaaliset opastukset, ääniopastukset ja virtuaalinäyttelyt löydät Näyttelyt ja elämykset -osiosta.

Helsinki-Vantaa 70 vuotta -historiapolku

Tutustu Helsinki-Vantaan lentoaseman mielenkiintoiseen historiaan! Historiapolku toteutettiin Helsinki-Vantaan lentoaseman 70-vuotisjuhlan kunniaksi Finavian kanssa yhteistyössä vuonna 2022. Kentän vaiherikkaaseen menneisyyteen tutustutaan kahdeksan keskeisen teeman avulla. Ilmailumuseo koosti historiapolulle kuvat ja historiasisällön. Vinkki: useimmat historiapolun kuvista löydät vapaaseen käyttöön Ilmailumuseon Finnasta.

Historiapolulle

Matkustamisen muutos

Matkustamiseen liittyvää keskustelua ovat 2000-luvulla uudelleenmääritelleet ilmiöt, kuten ilmastotietoisuus, maata pitkin -liike, sosiaalinen media ja omatoimimatkailu. Ennen koronapandemiaa maailma avautui ja etenkin eurooppalaisten matkustus ulottui yhä kauemmaksi kotoa – toisaalta ihmisten liikkuminen on muuttunut keväästä 2020 lähtien enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. Kuinka matkustajan kokemus ja liikkumisen olosuhteet ovat muuttuneet noin 100 vuodessa – ja voimmeko hyödyntää oppeja tulevaisuudessa? Kolme liikennealan Trafiikki-museota– Forum Marinum, Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Rautatiemuseo – yhdisti voimansa vuosina 2020–2021 toteutetussa hankkeessa ja kokosi verkkoon aineistoja matkustamisen muutoksesta. Katse menneisyyteen ja pitkän aikavälin kehitykseen tuo perspektiiviä myös nykypäivän tilanteeseen voimakkaiden murroskohtien keskellä.

Museot lähestyivät matkustamisen muutosta monipuolisten kokoelmiensa kautta. Vanhat kuvat, esineet, aikataulut, liput ja muu autenttinen matkustajamateriaali tarjoavat nostalgisen matkan historiaan ja vaihtoehtoiseen matkustuskulttuuriin. Aineistoista koottiin erilaisia kokonaisuuksia, joiden pohjalta on toteutettu opetussuunnitelman mukaisia aineistopaketteja Finnan Luokkahuoneeseen. Yläkouluille ja lukioille suunnatut tehtävät tarjoavat mahdollisuuden tarkastella matkustuksen osa-alueita eri näkökulmista, matkustamisen eri syitä ja seurauksia, matkailun kasvua ja sitä, miten matkustettiin ja miltä se tuntui.

Lentoaikataulut historian lähteinä

Avointen oppimateriaalien kirjastossa on julkaistu opetussuunnitelmaan pohjautuva Lentoaikataulut historian lähteinä –tehtäväkokonaisuus yläkouluun ja lukioon.

Lentoliikenne ja ilmastonmuutos

Lentoliikenteen ja etenkin lentomatkustamisen ympäristövaikutuksista puhutaan paljon. Monella on aiheesta vahvojakin mielipiteitä, ja joskus niitä voi olla vaikea erottaa faktoista. Myös omia vaikuttamisen mahdollisuuksia voi olla vaikea tunnistaa, ja moni miettiikin, onko yhden ihmisen teoilla todella merkitystä. On niillä. Halusimme omalta osaltamme auttaa erityisesti yläkoulujen ja lukioiden oppilaita opettajineen perehtymään aiheeseen. Oheinen tietopaketti lentolikkenteestä ja ilmaston muutoksesta perustuu vuosina 2019-2020 käytössä olleeseen tietoon, mutta aineistoa pyritään tarpeen mukaan päivittämään.

Aineisto koostuu oheisaineistosta (tietopaketti) ja matkasuunnittelupelistä. Tietopakettiin on hyvä perehtyä ennen matkatehtävään tarttumista. Aineisto soveltuu omatoimiseen opiskeluun pienryhmässä.

Matkasuunnittelupeli

Pelin tarkoituksena on harjoitella matkasuunnittelua ja vertailla erilaisia matkustustapoja. Vertailtavissa ovat lentomatkustaminen sekä maata ja vettä pitkin matkustaminen (juna, bussi, laiva). Pelissä suunnitellaan pienryhmissä kuvitteellinen matka Helsingistä Brysseliin, EU-pääkaupunkiin. Kullekin ryhmälle jaetaan etukäteen roolikortti, jossa kerrotaan matkan syy – tämä on hyvä ottaa huomioon matkavaihtoehtoja valitessa.

Ennakkovalmistelut:

Luokka tai ryhmä jaetaan viiteen pienryhmään (2-5 henkeä). Jokainen ryhmä saa oman tehtäväkuvauksen (roolikortit). Kaikkia roolikortteja ei tarvitse käyttää. Lisäksi avataan oheisesta linkistä matkalaskuri. Muistiinpanoja varten tarvitaan kynä ja paperia.

Tehtävän suorittaminen:

Ryhmä valitsee matkalaskurin avulla roolikorttinsa mukaisesti soveltuvan reittivaihtoehdon meno- ja paluumatkalle Helsingistä Brysseliin ja takaisin. Laskuri kertoo eri vaihtoehtojen hinnan, keston sekä matkanteon tuottaminen kasvihuonekaasujen (CO2e) määrän. Valitut vaihtoehdot kirjataan ylös.

Kun kaikki pienryhmät ovat suunnitelleet matkansa, valitut vaihtoehdot esitellään perustellen kaikille, ja niistä keskustellaan. Aivan kuten oikeassa elämässäkään, tässä pelissä ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Tarkoitus on herättää ajatuksia ja johdatella pelaajia pohtimaan omien valintojensa syitä ja seurauksia.

Lisätietoa matkalaskurista:

Matkalaskurin tiedot perustuvat todellisiin reittilentoihin syksyltä 2019 (tarkemmin sanoen aikaväliltä 1.-6.10., +/- päivä tai kaksi.) Lentoyhteyksien etsimiseen on käytetty ITA Matrix -sivustoa (nykyään Google Flights), maayhteyksien etsimiseen Maata Pitkin -verkkosivustoa. Tehtävään on valittu sivustojen tarjoamat reittivaihtoehdot, ottamatta kantaa niiden realistisuuteen (esimerkiksi riittävän pitkien vaihtoaikojen suhteen). Lentomatkojen kasvihuonekaasupäästöt on laskettu Atmosfair-sivuston laskurilla, muissa matkustusmuodoissa on sovellettu VTT:n Lipasto-tietokannan tietoja.

Kannattaa huomioida että reittivaihtoehdot sekä esimerkiksi lentomatkalla käytetty lentokonetyyppi saattavat vaihdella päivittäin. Laskurin antamia tuloksia kannattaakin käsitellä suuntaa antavina, ei absoluuttisina totuuksina.

Verkko-oppimisaineisto on toteutettu Suomen Ilmailuliiton Tukisäätiön avustuksella. Aineiston toteutuksessa on konsultoitu muun muassa Finaviaa, Finnairia ja Sitraa. Graafisen ulkoasun suunnittelun ja verkkolaskurin toteutuksen on tehnyt Aakoo Media Oy.

Helsingin ilmailupaikat kartalla

Missä ovat pääkaupungin historialliset ja nykyiset ilmailupaikat? Tutki karttaa, klikkaa kohde auki, etsi lisää tietoa (esim. Finnasta) ja järjestä ulkoiluretki mielenkiintoisiin, osin kadonneisiin kohteisiin!

Siirry karttaan (Google Maps)

Lentomatkustamisen ja liikenneilmailun historiaa Finnassa

Ilmaimuseon kokoelmista on viety etenkin valokuvia ja pienpainatteita Finna-palveluun. Materiaalia on vapaasti saatavilla ei-kaupalliseen käyttöön, esimerkiksi opetussisältöihin.

Finnasta löytyy temaattisia kokonaisuuksia. Kotimaista lentotyötä: Imatran Voima Bell 47 kertoo Imatran Voiman vuonna 1953 hankkiman ”monitoimikoneen” tarinaa: nykyisin Ilmailumuseon kokoelmiin kuuluva helikopteri ehti uransa aikana olla niin maa-, metsä- ja voimatalouden käytössä kuin myös ilmavoimien ohjaajien ja mekaanikkojen koulutuskoneena. Aeron siivin Eurooppaan avaa Finnairin historiaa pienpainatteiden ja valokuvien kautta. Nähtävillä on muun muassa aikatauluja, ruokalistoja, lentolippuja ja hinnastoja. Tuorein julkaisu on Kar-Air -lentoyhtiön aineistot – katso myös taustoittava uutinen.

Finnasta voi myös hakea kokonaisuuksia asiasanoilla. Voit esimerkiksi vertailla matkustajalentokoneiden matkustamoiden kehitystä viimeisen sadan vuoden aikana ja vierailla tämän jälkeen museon kokoelmissa olevassa 1950-luvun Convairissa.

Junkers A50 Junior of Finnish Aviation Museum at Facebook

Facebook page: Junkers A50 Junior of Finnish Aviation Museum is updated and administered by FAM. The copyrights of photographs published are owned by museum and/or the persons mentioned.

Junkers A 50ce Junior (registration number: OH-ABB, cn. 3530), a fascinating sporting aircraft of a Finnish aviation record-holder Wäinö Bremer (1899-1964) was designed and manufactured in Germany in the late 1920’s. In 1932 Bremer made a round trip from Finland to Cape Town, South Africa, with his aircraft. A year later he flew round the world (although the oceans were crossed by ship).

The aircraft is owned by Finnish Aviation Museum and delighted passengers at Helsinki Airport between years 1976 and 2018. At the moment it is on display at the FAM.

***

Suomen Ilmailumuseon syyskuusta 2013 lähtien ylläpitämä ja päivittämä englanninkielinen Facebook-sivu kertoo ”Junnun” ja Bremerin tarinan. Kone on Suomen Ilmailumuseon omistuksessa ja tällä hetkellä se on nähtävillä museon näyttelyssä oltuaan näyttelillä lentokentällä 1976 ja 2018 välisenä aikana.

Aineistoja museon verkkosivuilla

Tietoa Suomen Ilmailumuseon kokoelmista löydät verkkosivuiltamme kohdista Kokoelmat ja Kokoelmien helmet. Voit tutustua esimerkiksi kuvauksiin kaikista ilma-aluksistamme tai lukea taustoittavia artikkeleita.

Tutkimisen iloa!

X