Virtuaaliopastukset

Pintaa syvemmältä

Virtuaalisesti Suomen Ilmailumuseoon

Museon näyttelyt ovat vaikuttavimmillaan paikan päällä koettuna, mutta sekä museoesineiden että kävijöiden turvallisuuden vuoksi ilma-aluksiin ei ole mahdollista tutustua aivan läpikotaisin. Virtuaaliopastusten avulla pääset suljettujen ovien ja luukkujen taakse, ja kuulet monipuolisia tarinoita kokoelmien aarteista. Virtuaaliopastus voi myös esitellä aihetta tai esineistöä, joka ei ole näyttelyssä esillä.

Hyödynnä virtuaaliopastuksia monipuolisesti! Aiheeseen etukäteen perehtymällä saat enemmän irti museovierailusta. Opastuksia voi käyttää myös opetuksen tukena. Kuule tarinoita, joita kertovat kohteen niin omakohtaisesti kokeneet kuin aihetta pitkään tutkineet asiantuntijat.  Virtuaaliopastusten avulla pääset tutustumaan museon kokoelmiin vaikka asuisit kauempanakin.

Ilmailumuseosta on mahdollista tilata myös etäopastuksia.

Matkustamokokemuksia

Viisiosaisessa YouTube-sarjassa Ilmailumuseon esineamanuenssi Eijakristina Sumelius ja museolehtori Tiia Fynes tarjoavat kattauksen – vai pitäisikö sanoa alkupaloja – matkustamokokemukseen liittyvästä esineistöstä ja niihin liittyvistä tarinoista. Blogista löydät lyhyet kuvaukset videoihin – valitse suosikkisi tai katso koko sarja!

Designia, puhallettavia leluja ja pahoinvointipusseja – Ilmailumuseon esinekokoelmat esittää

Vantaan historiaa: Aviapolis

Vantaa on historiallinen ilmailukaupunki ja ilmailuhistorian ytimessä on Helsinki-Vantaan lentokenttä. Ilmailuhistoriaan kuuluvat myös monet muut alueet, Alvar Aallon suunnittelemasta Aerolasta Suomen Ilmailumuseoon. Museolehtori Tiia Fynes kertoo alueen historiasta. Video on tehty yhteistyössä Vantaa-kanavan kanssa kesällä 2020.

Saab 35 Draken DK-206

Saab 35 Draken on yksipaikkainen hävittäjälentokone. Yhdessä MiG-21:n kanssa Draken oli Suomen Ilmavoimien päähävittäjätyyppi 1990-luvulle asti. Näyttelypäällikkö Valeri Saltikoff kertoo koneen historiasta ja videon tähtenä loistaa Ilmailumuseon DK-206. Video on tehty yhteistyössä Saab Oy:n kanssa keväällä 2020, ja julkaistu myös Yli 80 vuotta ilmaa siipien alla-virtuaalinäyttelyssä.

Saab 91 Safir SF-9

Saab 91 Safir on Saabin lentokonetehtaan yksimoottorinen potkurikone, jota Suomen Ilmavoimat käytti koululentokoneena. Ensimmäiset Safirit tilattiin Ilmavoimien käyttöön vuonna 1958 ja konetyyppiä käytettiin vuoteen 1982 saakka. Näyttelypäällikkö Valeri Saltikoff kertoo koneen historiasta ja videon tähtenä loistaa Ilmailumuseon SF-9. Video on tehty yhteistyössä Saab Oy:n kanssa keväällä 2020, ja julkaistu myös Yli 80 vuotta ilmaa siipien alla-virtuaalinäyttelyssä.

Junkers A50 Junior

Miljoonat lentomatkustajat ovat nähneet Junnun eli Junkers A 50 Junior -urheilukoneen. Aivan – alus oli esillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla useita vuosikymmeniä. Tiesitkö, että  Junnu kuuluu Suomen ilmailumuseon kokoelmaan, ja että se palasi vuonna 2018 palasi museon huomaan? Alkuvuodesta 2020 kone löysi paikkansa museon näyttelystä. Museolehtori Tiia Fynes kertoo videolla koneen ja sen omistajan Wäinö Bremerin tarinan. Video on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin Vantaa-kanavan kanssa keväällä 2020, ja julkaistu Vantaan YouTube-kanavalla.

X