
Vuoden Ilmailukirja 2018- ja Elämäntyö -kunniamaininnat jaettu
- Posted by Mia Kunnaskari
- On 25.11.2019
- 0 Comments
- ilmailukirjallisuus
Suomen Ilmailubibliografiayhdistys ry jakoi Vuoden Ilmailukirja 2018- ja Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö -kunniamaininnat Suomen Ilmailumuseolla 16.11.2019 järjestetyssä ilmailukirjallisuuspäivässä. Vuoden 2018 ilmailukirjaksi valittiin Mikko Uolan teos Kotkanpojan lentoonlähtö; Suomen ilmavoimien varhaisvuodet 1918–1923. Kunniamaininnan elämäntyöstä ilmailukirjallisuuden saralla sai Kari Stenman.
Vuoden ilmailukirja -kunniamaininnasta kisasi 17 teosta
Suomen Ilmailubibliografiayhdistys on vuosittain myöntänyt Vuoden Ilmailukirja -kunniamaininnan sille teokselle, jonka yhdistyksen jäsenistö on äänestänyt parhaaksi edellisvuoden aikana ilmestyneeksi ilmailuaiheiseksi teokseksi. Äänestysperiaatteiden mukaan teoksen pääpainon tulee olla suomalaisessa ilmailussa ja sen tulee olla alkuperäisteos. Kunniamaininta myönnettiin nyt kolmannen kerran, ja palkittuna oli parhaaksi katsottu vuoden 2018 aikana ilmestynyt teos. Joulukuussa 2018 järjestetyssä äänestyksessä ääniä annettiin kaikkiaan 17 eri teokselle.
Perusteluissa mainitaan mm. seuraavaa: Palkittu teos antaa hyvän kokonaiskuvan myöhemmin Suomen ilmavoimiksi kehittyneen aselajin viidestä ensimmäisestä vuodesta. Tekijän valitsema tarkastelutapa, jossa ensisijaisena kohteena ovat lentojoukoissa toimineet ja vaikuttaneet henkilöt ja tahot, tuo julkisuuteen paljon uutta tietoa ja täydentää hienosti aiemmin julkaistuja ja lähinnä aselajin kalustoon ja sen kehittymiseen keskittyneitä teoksia.
Paitsi teoksen laajaa lähdeaineistoa, myös analyyttistä otetta ja korkealaatuista kuvamateriaalia kiitetään perusteluissa. Teoksen on kustantanut Koala-kustannus. Artikkelikuvassa on Koala-kustannuksen edustaja Seppo Eskola vastaanottamassa kunniamainintaa.
Elämäntyö -kunniamaininta myönnettiin ensimmäistä kertaa
Suomen Ilmailubibliografiayhdistys voi jäsenistönsä esityksestä ja yhdistyksen hallituksen harkinnan mukaan myöntää Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö -kunniamaininnan sille henkilölle, jonka ilmailukirjallisuuden parissa tekemän työn voidaan katsoa edellyttävän merkittävää ja julkista huomionosoitusta. Kunniamaininta myönnetään harkinnan mukaan korkeintaan kerran vuodessa, muttei välttämättä joka vuosi, ja se voidaan myöntää tietylle henkilölle vain kerran.
Kari Stenman on yhdistykset tiedotteen mukaan tullut ilmailuhistorian ja -kirjallisuuden harrastajien laajempaan tietoon vuonna 1971, jolloin hänet mainittiin avustajana tuolloin julkaistussa Suomen ilmavoimien historia -kirjasarjan osassa 2 (Dornier Do 17 Z / Junkers Ju 88 A-4). Stenman toimi useissa työryhmissä julkaisten lukuisia teoksia vuoteen 2011 saakka, jolloin hän siirtyi itsenäiseksi kirjoittajaksi julkaisten Hävittäjälentäjät talvi- ja jatkosodassa –teoksen.
Edelleen tiedotteen mukaan Kari Stenmanin ja eri työryhmien julkaisemien teosten määrä vaihtelee jonkin verran laskentatavan mukaan, mutta kun laskennassa otetaan huomioon vain teosten ensimmäiset painokset, ja erimuotoiset täydennetyt tai muuten muokatut uusintapainokset jätetään huomioon ottamatta, niin vuoden 2019 loppuun mennessä suomalaisten kustantajien kautta Stenman on julkaissut 55 alkuperäisteosta sekä neljä alkujaan englanniksi julkaistun teoksen suomennosta. Vastaavasti ulkomaalaisten kustantajien kautta on ilmestynyt 13 englanninkielistä teosta, joista kahdesta on julkaistu laitoksia myös muilla kielillä niin, että muilla kuin suomen kielellä julkaistujen teosten kokonaismäärä on 19.
Stenmanin ansioksi katsotaan muun muassa, että hän oli 1970-luvun alkupuolella luomassa Suomeen uudenlaista ilmailukirjatyyppiä, jossa kukin teos keskittyi yhteen tai muutamaan konetyyppiin. Stenmanin ilmailukirjailijanura on ollut pitkä ja tuottelias, ja sen tuloksena niin alan harrastajakunta kuin myös suuri yleisö on sekä koti- että ulkomailla saanut luettavakseen lukuisia tietopohjaltaan, kuvamateriaaliltaan sekä tekniseltä toteutukseltaan laadukkaita teoksia, kuvaillaan yhdistyksen tiedotteessa.
Lähteet: Suomen Ilmailubibliografiayhdistys ry:n tiedotteet 17.11.2019
Lisätietoja: Suomen Ilmailubibliografiayhdistys ry
0 Comments