Uusi Ilmailumuseo

Ilmailu koskettaa jokaista meistä jollain tavalla.

Ilmailun satavuotinen historia on meidän kaikkien historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.
Tehdään yhdessä Uusi Ilmailumuseo, joka kertoo ilmailumme tarinan kokonaisuudessaan.
Juuri Sinä voit olla mukana tekemässä Uutta Ilmailumuseota.

Kohti Uutta Ilmailumuseota

Uusi Ilmailumuseo -hanke on käynnistetty maaliskuussa 2024 ja tavoitteena on uuden museokeskuksen avajaiset Aviapoliksessa syksyllä 2027.

Suomen Ilmailumuseo perustettiin vapaaehtoisvoimin hieman yli 50 vuotta sitten turvaamaan suomalaisen ilmailun ainutlaatuisen esineistön ja historian säilyminen. Tänä päivänä Ilmailumuseo on ammatillisesti hoidettu ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo.

Uusi Ilmailumuseo kertoo ilmailun tarinaa, joka koskettaa jokaista meistä. Tervetuloa mukaan tekemään kaikille yhteistä Uutta Ilmailumuseota!

Alt Text

Havainnekuva. Kuva on laadittu Vantaan kaupungin tilaamaan toimeksiantoon Suomen ilmailumuseon ja Aviapoliksen lukion viitesuunnitelmasta asemakaavan pohjaksi. Kuvakulma on Karhumäenportin ja Aviabulevardin risteyksestä, jossa museo aukeaa molemmille kaduille. Kuva: aDT.

Alt Text

Miksi Uusi Ilmailumuseo?

Ilmailu on täynnä tunnetta ja tarinoita. Haluamme saattaa suomalaisen ilmailun koko kertomuksen jokaisen saavutettavaksi elämysten, nykyaikaisten museomenetelmien ja vaihtuvien näyttelyiden keinoin.

Uudelta Ilmailumuseolta on odotettavissa ajanmukaiset näyttelytilat, joissa ilmailun ja ilmailun historian esitteleminen monipuolisesti mahdollistuu. Nykyisiin tiloihin ei voi tuoda esimerkiksi tekstiilejä tai tai muita esineitä, jotka edellyttävät museo-olosuhteita.

Ilmailuhistoriallinen näyttelytoiminta alkoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuonna 1972. Ensimmäinen oma näyttelyhalli avattiin Vantaalla 24.9.1981 osoitteessa Tietotie 3. Vuosien aikana museon toiminta on laajentunut ja hallien määrä kasvanut. Tietotie on saanut uuden ilmailuhistoriallisen nimen Karhumäentie, ja Aviapoliksen alue kasvaa vauhdilla. Museon nykyiset tilat ovat toiminnallisuutensa ja suurelta osin myös elinkaarensa päässä, ja tontin vuokrasopimus päättymässä viimeistään vuonna 2028.

 

 

 

Uusi Ilmailumuseo -hanke

Uusi Ilmailumuseo -hankkeen käynnistyminen on pitkän työn tulos.

Ensimmäisessä vaiheessa (2012-2013) kartoitettiin peruskorjaus- ja laajennusmahdollisuuksia. Toisessa vaiheessa Aviapoliksen aseman (2015)  myötä ehdotettiin uutta museorakennusta aseman läheisyyteen. Hanke ei kuitenkaan edennyt. Kolmannessa vaiheessa (2017) museo pyrittiin sijoittamaan Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen ns Cargo-kiinteistöön. Tämäkin hanke keskeytyi. Neljäs työstövaihe alkoi vuonna 2019, jolloin Vantaan kaupunki perusti Ilmailumuseosäätiön kanssa yhteisen työryhmän kartoittamaan Uudelle Ilmailumuseolle sopivaa sijaintia ja tilaratkaisua. Hanke linjattiin kaupunginhallituksessa kesäkuussa 2021. Tämän jälkeen hankkeen rahoitusneuvotteluja käytiin opetus- ja kulttuuriministeriön ja Vantaan kaupungin kanssa, kunnes 21.3.2024 hallitus esitti 7 miljoonan euron rakennusta hankkeelle (Tiedote) ja hanke voitiin käynnistää välittömästi.

Kutsumme kaikki mukaan tekemään uudistusta, meille kaikille. Näytä tukesi -sivu kertoo yleisimmät keinot museon tukemiseksi. Voit myös olla suoraan yhteyksissä museonjohtajaan.

Lisätietoja hankkeesta: museonjohtaja Pia Illikainen, p. 044 239 5030.

Alt Text

AJANKOHTAISTA

YHTEISTYÖKUMPPANIKSI

Kiinnostaako sinua yhteistyökumppanuus?

Ota yhteyttä

X